Bia Rask Fotokurs

BILDEN

BILDUTSNITT

Ett fotografi visar en begränsad del av platsen där bilden togs. Det kan vara en stor yta som avbildas, eller en liten, utvald detalj. Det är det bildutsnitt fotografen valde.

 


Bildutsnitt

Bildutsnitt är det som ryms i bilden, det fotografen valt att fotografera och hur det är beskuret. Valet av bildutsnitt handlar dels om hur snävt bilden beskärs (om det är en närbild eller en miljöbild) och dels om förhållandena mellan bredd och höjd. Det senare kan du läsa mer om på sidan Bildytan.

Det finns inga exakta gränser för när ett bildutsnitt övergår i ett annat, till exempel var gränsen mellan närbild och halvbild går. Det kan också vara svårt att avgöra vad som är vad med vissa typer av motiv. Är till exempel en bild där en nyckelpiga fyller hela bildrutan en närbild eller en helbild? En och samma bild kan fylla olika funktioner beroende på sammanhanget.

Det negativa rummet

Det som inte syns i bild kallas det negativa rummet (utanför bildens kant). Det kan vara lika viktigt vad du väljer bort i en bild som det du tar med. Du kanske fotar någon som är i ett samtal med någon utanför bild. Det väcker frågor. Vem pratar hon med? Vad händer? Eller finns det med något i bilden som antyder något som finns utanför bild. Det man har valt att inte ta med i bild, kan ändå vara avgörande för vad bilden berättar.

Det negativa rummet ska inte blandas ihop med negativ rymd. Negativ rymd (negativt utrymme, negativa ytor) är "luft" i bilden, det vill säga fria ytor. Även detta används som en del av kompositionen för att framhäva det du vill visa, rama in motivet eller skapa ett lugn i bilden.

Upp

 

Miljöbild

Bildutsnittet miljöbild har många olika namn (översiktsbild, totalbild, vidbild, panoramabild med mera) men alla handlar om att visa miljön berättelsen utspelar sig i. Bilden visar sammanhanget och är fylld med mängder av information.

Miljöbild

Upp

 

Helbild

Helbilden visar hela eller nästan hela din modell. Den ger även ett visst utrymme för sammanhanget då det brukar finnas lite utrymme ovanför, under och vid sidorna om huvudmotivet. Hållning och kroppspråk framkommer tydligt i helbilden.

Helbild

Upp

 


Halvbild

Modellen visas ungefär från midjan och uppåt i en halvbild. Visar bilden från bröstet och uppåt brukar man kalla den bröstbild. I den här bilden är det lätt att uppfatta blick- och rörelseriktningar, miner och gester. Kroppsspråket framkommer tydligt. Utsnittet lämpar sig för att tydliggöra personliga och sociala relationer. Ett inte ovanligt misstag är att placera huvudet i mitten av bilden. Undvik det om du inte har ett mycket gott skäl.

Halvbild

Upp

 

Närbild

I närbilden upptar ansiktet hela bilden. Fokus ligger vanligen på ögonen. Känslor och minspel framkommer tydligt. Man kan nästan ana personens tankar. Utsnittet ger en känsla av närhet och gör sig ofta bra med en mjuk ljussättning.

Närbild

Till skillnad mot bildutsnitt som tar med mer av kroppen, kan närbilder ofta (inte alltid) fungera även om man beskär övre delen av huvudet.

Att skära precis under hakan och lämna luft ovanför huvudet kan vara vanskligt då modellen kan se ut att vara på väg att sjunka. Men ingen regel utan undantag. Även det kan bli bra om det görs med finess.

Upp

 

Detaljbild

En detaljbild, eller extrem närbild som den också kallas, visar en del av något större, till exempel ett öga eller ett finger. Leta efter uttryck! Bildutsnittet kan ge en mycket dramatiska effekter. Detaljbilden fungerar ofta bäst tillsammans med andra bilder som ger sammanhanget, eftersom den i sig själv kan vara lite svår att placera och därmed upplevas kryptisk.

Detaljbild

Upp

 


Variera bildutsnitten

Olika bildutsnitt fyller olika funktioner. Det är viktigt att komma ihåg att variera mellan dessa, i alla fall om bilderna ska fungera tillsammans i en serie. Det berikar berättelsen och ger en intressant variation.

Upp

 

 

Variera bildutsnitten om du tar bilder som ska fungera tillsammans

Upp

 


Se hela bilden!

Undvik det klassiska nybörjarfelet med huvudet mitt i bilden. Så ska du bara göra om du har ett god anledning till det. Titta på HELA bilden när du komponerar i sökaren!

Undvik nybörjarfelet att placera huvudet mitt i bild

Upp

 

Akta tårna!

Det ska finnas en tanke med hur du beskär bilden. Något som anses riktigt fult är att beskära tår och hår på helbilder - såvida det inte finns en speciell anledning.

Tänk på hela kompositionen, inte bara huvudet, när du fotograferar

En annan sak att tänka på är att undvika att beskära precis i lederna. Det upplevs ofta som dålig komposition. Skär du en bit ovanför eller nedanför leden blir det i regel bättre.

Upp

 

 
 

Förslag på övningar