SVERIGE
Klicka på en bild om du vill se den större, och klicka igen för att återgå. Sidan ses helst på större skärm (dator) för att bilderna ska visas i rätt ordning. Skrolla ner eller använd genvägarna nedan.
IDEFJORDEN utgör gränsen mellan Norge och Sverige. Nära mynningen, under Svinesundsbron, är de fjorden merometisk. Det övre lagret, ca 2 meter, består av sötvatten och under detta är vattnet salt.
I GREBBESTAD har fiske alltid varit viktigt. Idag är det främst skaldjur som fiskas här: räkor, kräftor och ostron. 90 procent av Sveriges ostron kommer från området. Förutom Grebbestads bryggor och klippor, fick vi även glädjen att njuta av en afton i idyllen Skickeröd hos Marie och Peter och Gun och Anders.
BULLAREBYGDEN, eller BULLAREN som bygden även kallas, ligger i norra Bohusläns inland. Här dominerar jord- och skogsbrukslandskap och genom allt går en dalgång där Bullaresjöarna ligger. Det är två långsmala sjöar som tillsammans är nästan 3 mil långa.
HAMBURGSUND ligger vackert på klippor. En del av samhället ligger på fastlandet och en del på Hamburgö på andra sidan om sundet. Man kan åla färja mellan de båda delarna. Här hade vi turen att få campingplats precis vid vattnet och där satt vi på första parkett i solen och njöt vi av får, fåglar, små havsvarelser och båtar.
SMÖGEN är en ö och en tätort som lockar mängder av turister. En stor del av dem trängs på Smögenbryggan, en 600 meter lång träbrygga med små butiker i fiskebodar.
FISKEBÄCKSKIL litter på Skaftö. Från början var det, som så många andra samhällen på Västkusten, ett fiskeläge. Under 1800-talet blev det ett framgångsrikt skepparsamhälle och en badort. Numera är mest en sommarort med turister och sommargäster.
UDDEVALLA har brunnit ner till grunden sex gånger. Dessutom har delar av staden brunnit delvis flera gånger. Staden har dessutom bytt nationalitet sju gånger då det varierat om den legat i Sverige, Danmark eller Norge. De regniga bilderna nedan är fotograferade på Uddevallabron, Sveriges näst längsta motorvägsbro (efter Öresundsbron). Övriga bilder är från GUSTAFSBERG, ett par kilometer utanför centrum. Gustafsberg anlades som en surbrunn på 1700-talet. En surbrunn är en hälsobrunn med kolsyrehaltigt vatten. Förut trodde man att sådant vatten botade olika åkommor. Idag finns det bad, vandrarhem, gästhamn och fotbollsplaner här. Här finns också Konditori Snäckan, vars fasad jag tycker mig ha sett i en och annan film.
ORUST är Sveriges fjärde största ö (tredje största om man räknar bort Södertörn, som började räknas som ö efter att man grävt Södertälje kanal). Här finns bland annat det lilla samhället ELLÖS, där flera av bilderna är fotograferade.
TJÖRN är Sveriges sjunde största ö, och ligger söder om Orust, förbundna med en bro. Den största orten på ön är SKÄRHAMN, där också flera av bilderna är tagna. Där finns bland annat Nordiska akvarellmuseet, men tyvärr har vi bara sett fasaden då vi mest varit på Tjörn nattetid. Det har en tendens att vara så mycket folk på de västkustska turistorterna sommartid att det är svårt att lyckas parkera en husbil dagtid. Faktum är att det kan vara nog så vackert att få uppleva solnedgång och -uppgång.
Folkmängden på MASTRAND är, enligt SCB, ynka 1396 personer. Likafullt kryllar det av människor här. Och båtar. I alla fall de gånger jag har varit där. Här hålls flera stora seglingsmästerskap varje år. Marstrand sägs vara de rikas sommarparadis. Samhället ligger på två öar: MARSTRANDSÖN och KOÖN. Mellan de båda delarna går en personfärja. Högst upp på Koön ligger även KARLSTENS FÄSTNING. Fästningen fungerade även som fängelse, och den mest kända brottslingen som satt här var "Lasse-Maja". Egentligen hette han Lars Molin, men kallades Lasse-Maja eftersom han periodvis levde som kvinna. På fästningen provades en form av fångvård som skulle vara humanare än den annars gällande. Fången hölls isolerad i en cell utan något att göra, för rannsaka sig vilket skulle leda till ånger och bättring. Det gick inte bra. Två av tre försöksfångar dog av sin ensamhet. På en av bilderna syns Jonathans hand i urgörningen som bildats av att en fånge under lång tid vilat sin egen hand där.
TJUVKIL är ort i Kungälvs kommun. Namnet har inget med stöld att göra, utan kommer från norskans "tioaffakyl" som troligen betyder "tvåviken". Jämför med tjog eller norskans tyve (tjugo). Orten har fått sitt namn efter två nästan identiska vikar. (Källa: Wikipedia) Här finns resterna av en fornborg som hette TJUVKILS HUVUD, och nedanför berget ligger en fritidshamn där det är mysigt att sätta sig en stund.
Det är lätt att ta sig till öarna trots att det inte finns någon bro, då det går bilfärja som dessutom är avgiftsfri. Man måste dock vara beredd på att man inte alltid kommer med första färjan då det kan vara kö. Väl ute på HÖNÖ finns det broar till ÖCKERÖ och två andra öar. På öarna kan man bada, vandra, äta och shoppa. Det kan dock vara klokt att hålla koll på maneterna när man badar på Västkusten. Badarna som väntar på klippan på en av bilderna, väntar just på att några mindre trevliga maneter ska lämna dem plats.