SVERIGE
Klicka på en bild om du vill se den större, och klicka igen för att återgå. Sidan ses helst på större skärm (dator) för att bilderna ska visas i rätt ordning. Skrolla ner eller använd genvägarna nedan.
På medeltiden var SÖDERKÖPING ett viktigt maktcentrum och en betydande handelsplats. Här byggdes kyrkor och kloster och här kröntes kungligheter. På 1800-talet fick staden en viss betydelse igen när Göta kanal byggdes. Idag lockas turister av den vackra stadskärnan och glass vid kanalen. Vi återkommer gärna och ofta, men väljer konditoriet Jannes Hembageri på Hagatorget framför glasskön vid kanalen. Det är vi inte ensamma om, har vi förstått av boken Tavelhandlarens kaféresa som prisar deras mazariner. Tyckte du om miljöerna i Madicken? Då tycker du om Söderköping. På nätet kan man ladda ner en karta över var man hittar de olika byggnaderna som syns i filmerna.
Vi har faktiskt ett till favoritställe strax utanför staden, Kullen Liljerum. Här bor Janne, Eva och Elin. En fantastisk gästvänlig och engagerad familj som alltid är lika roligt att besöka.
Ibland tittar vi på kartan för att hitta omvägar när vi ska någonstans. Så var det den gången vi hamnade på OMBERG på gränsen mellan Vadstena och Ödeshög. Vi svängde in vid Ombergs vackra, röda turisthotell. Alldeles i närheten finns ruinerna av ALVASTRA KLOSTER. Här fick den heliga Birgitta några viktiga uppenbarelser. Efter att klostret upplösts i samband med reformationen togs en hel del byggstenar härifrån till bygget av Vadstena slott och Per Brahes byggen vid Vättern, men det finns en del kvar att se (källa: upplevvadstena.se. Vi kör vidare på en liten väg vid de branta bergssluttningarna ner mot Vättern. Vägen är så smal att den är enkelriktad. Det tackar vi för. Här finns rastplatser med fantastisk utsikt över Vättern. En omväg som absolut kan vara ett mål i sig.
Vadstena ligger vid Vätterns östra strand. Den lilla staden är mest känd för klostret och Heliga Birgitta, men en lika stor anledning till att stanna till här är de mysiga gatorna med gamla trähus.
Klostret invigdes 1385 och hade 60 systrar och 25 bröder. Munkarna och nunnorna levde åtskilda. Privata samtal fick inte hållas, men när de behövde kommunicera i tjänsten gjordes det via talehusen. Det ena låg i nunnornas del av klostret och det andra i munkarnas. Mellan talehusen fanns gallerförsedda fönster där de kunde kommunicera, och behövde de skicka en skrivelse eller bok mellan varandra gjordes det via låda eller en vridbar tunna som var infälld i väggen. Du kan se rekonstruktioner på bilderna nedan. Under 1400-talet var Vadstena kloster Nordens största pilgrimsmål. Det var oerhört rikt och en av landets största markägare. Här fanns också Sveriges största bibliotek. När Gustav Vasa blev kung på 1500-talet la kronan beslag på all egendom och stängde klostret. Sedan 1935 finns det åter ett birgittinkloster i Vadstena. (Källa: skyltar vid klosterruinen)
Vadstena slott uppfördes av Gustav Vasa som försvarsanläggning för att skydda mot danska och småländska attacker. Här hölls också hans bröllop med Katarina Stenbock. Vasas söner gjorde om det till ett represantivt kungligt boende. Sedan följde tider som damastväveri, sädesmagasin och spritförråd. 1899 flyttade landsarkivet in i väntan på permanenta lokaler i Linköping, men de väntar än och är följaktligen kvar i slottet. (Källa: Wikipedia)
Vistelsen i Linköping var inte planerad och fotoinspirationen obefintlig, så några få bilder från parken Trädgårdsföreningen blir vad jag bjuder på under denna rubrik. Ändå konstaterade jag när vi traskade runt att Linköping en stad där det vimlar av fina motiv. Kanske en annan gång?