VÄRLDEN
Klicka på en bild om du vill se den större, och klicka igen för att återgå. Sidan ses helst på större skärm (dator) för att bilderna ska visas i rätt ordning. Skrolla ner eller använd genvägarna nedan.
Resten av bilderna från Norge finns på en annan sida.
Fylket ROGALAND ligger i sydvästra Norge. Det delas in i disktrikten HAUGALANDET, RYFYLKE, JÆREN och DALANE.
De folkrikaste kommunerna är STAVANGER och SANDNES, men då städerna har vuxit ihop räknas de som en och samma tätort, Norges tredje största efter Oslo och Bergen. Räknar man bara dem som hör till Stavanger kommun, är Trondheim större. Sandnes växer med cirka 2 procent per år och är Norges snabbast växande stad.
Under tiden i Rogaland bodde vi i SANDNES. Staden ligger vackert längst in i Gandsfjorden. Fjordens västra sida är tätbebyggd hela vägen till Stavanger. Den östra sidan kantas av vackra fjelltopper. I Sverige är definitionen för fjäll nordiska berg där högsta punkten når över skogsgränsen. I Norge används ordet fjell för berg mer allmänt.
Vi inleder med en bild över SANDNES fotad uppifrån Hanas utkiksplats.
Området längst in i fjorden kallas för VÅGEN. Här, på femte våningen i det vita huset i jugendstil, finns lägenheten som blev vårt hem under vistelsen i Sandnes. Huset byggdes 1902, men det dröjde drygt hundra år innan det blev bostäder här. Ursprungligen inrymde det ett krukmakeri, Ganddalens potteri. På 1920-talet övertogs det av Krossens Havremølle (havrekvarn) för att användas som silo då byggnaden låg bra till vid kajen. Nej, jag avser inte byggnaden till vänster som faktiskt ser ut som silos brukar göra. Denna är av betydligt senare datum, från 1977, och började rivas under tiden vi var där för att ge plats åt en ny stadsdel med bostäder, butiker och arbetsplatser. Bilderna nedan som inte föreställer själva huset, är fotade inifrån lägenheten. Utsikten över Gandsfjorden, gästhamnen och mot fjälltoppen Dalsnuten är fantastisk.
Området Vågen ligger på lerbacke, och här fanns tidigare omfattande tegel- och keramikindustri. Som reklam för företagen delade man förr i tiden ut lergökar, och leirgauken är idag symbol för Sandnes och pryder bland annat kommunvapnet. På Vågen fanns även textilindustrier. Flera av fabriksbyggnaderna finns kvar, även om de idag härbergerar kulturhus, restauranger, butiker och bostäder. Älven STORÅNA rinner ut i Gandsfjorden här i Vågen. Den var viktig för industrin då den gav kraft och vatten till industrin - och förde även med sig avfall till fjorden.
LANGGATA med tvärgator blir nästa plats vi besöker. Det finns flera köpcentrum och enormt mycket butiker i Sandnes centrum och i stadsdelen Lura några kilometer bort, men pratar vi traditionella affärsgator är det Langgata som gäller. 500 meter av den gamla huvudvägen från 1847 är sedan 1970-talet gågata och här ligger butiker, restuaranger och caféer sida vid sida.
RUTENPARKEN ligger centralt mellan Langgatan, järnvägsstationen, busstationen och gästhamnen. Efter 50 års diskussioner om hur området skulle användas stod parken färdig 2021. Här finns det något för alla: lekpark, skatepark, fontän, planteringar, öppna ytor och en gigantisk ring som ett tak över en del av parken. Inför julen byggdes ett fint vinterland i parken med handelsbodar, karuseller, skridskobana och scen.
Förr i tiden var Sandnes en tegel- och keramikstad. Här fanns också textil- och cykelproduktion (Den Beste Sykkel, DBS) och kvarnar. Idag präglas näringslivet mest av olja och gas. Men Sandnes ligger vid en fjord, och självklart är också sjöfarten viktig. De gamla charmiga, men lite slitna, HAMNKVARTEREN tvingas dock maka ihop sig en del för att rymma nya moderna byggnader. På det gamla hamnområdet närmast Vågen byggs det för fullt. 2019 stod Sandnes Nye Rådhus med sin spännande röda design färdigt och några år tidigare byggdes Havnespeilet med fasad i aluminium och glas. Sandnes är Norges snabbast växande stad och växer med cirka 2 procent årligen. 1965 bodde det 27 300 personer här. 2004 hade antalet dubblerats till 56 700. Hösten 2022 hade siffran stigit till 82 700. (Källor: SSB, Wikipedia och Aftenbladet)
Populära SANDVEDPARKEN ligger någon kilometer uppströms STORÅNA, den lilla älven som mynnar ut i Vågen. Parken anlades av Sandved hagebruksskole (trädgårdsskola) i början av 1900-talet. Grundaren, Samuel J. Sandved, drev även plantskola och utvecklade norska frösorter genom att förädla importerade fröer. Idag är det Sandnes kommun som äger parken. Egentligen består området av sju parker, men i folkmun används namnet Sandvedparken om hela parkområdet.
Fåglarna på bilderna är gråhäger och mandarinand. Mandarinanden kommer från Östasien. Den vackra fjäderdräkten har gjort den till prydnadsfågel i parker och zoologiska trädgårdar, varifrån en del har rymt och förvildats. Man kan anta att det även gäller detta exemplar eller dess förfäder. På kinesiska kallas den yuanyang, där yuan står för hanen och yang för honan. De anses enligt kinesiskt folktro bilda par som, till skillnad mot andra andarter, håller ihop livet ut. Därför har mandriananden blivit symbol för äktenskaplig trohet. (Källa: Wikipedia)
Gråhägern är en stor fågel, cirka en meter hög och ett vingspann på 175 cm (källa Biologiportalen). Har man väl kommit den nära är den tacksam att fota. Den står nämligen helt stilla och väntar på bytet, vanligtvis fisk. Man har gott om tid att ställa skärpan.
Men det finns såklart mer att se i Sandnes. Här kommer några blandade bilder från stan, området VARATUN med de spekakulära husen TRE TAARN samt några söta djur från gårdsbutiken FOLKVORD FARM SHOP.
Det är vackert här. Mycket vackert. Bestämde mig faktiskt för att börja samla på en alternativ kategori bilder: FULT I SANDNES. Men även dessa bilder ska förstås ha något som fångar mitt intresse - på något sätt fulsnyggt.
Stadsdelen HANA ligger öster om Gandsfjorden och sträcker sig från Vågen i centrum till byn Dale 8 km bort. Husen ligger vackert på bergsluttningarna. Längs fjorden finns flera små hamnar och människor fiskar längs stranden. 306 trappsteg upp efter FJELLSTIGEN (HANATRAPPENE) har man en fantastisk utsikt över Sandnes.
DALE var tidigare ett stort psykiatriskt sjukhus för Stavanger och Rogalands fylke. Platsen byggdes upp som ett självförsörjande samhälle. Här fanns, förutom sjukhuset, bland annat egen kraftstation, församlingshus (kapell) och jordbruk. En del av terapien var att patienterna skulle delta i arbetet. De var krav på de anställda att de skulle bo vid sjukhuset, så här fanns också bostäder för de anställda och skola för deras barn. 1975 byggdes simhall, gymnastiksal och café.
Behandlingen var inte alltid så trevlig. Såväl elchocker utan bedövning som lobotomering förekom. På 1980-talet blåste nya vindar inom psykiatrin och vården gick från "förvaring" till att försöka få patienterna så friska att de kunde skrivas ut. Patienterna på sjukhuset blev färre, personalbristen var stor och byggnaderna slitna och det skulle kosta mycket att renovera dem. Det beslöts att verksamheten skulle läggas ned. 2001 stängdes sjukhuset, men en avdelning blev kvar till 2004. På 1990-talet började anläggningen användas som asylmottagning men de sista asylsökandena flyttade ut 2014. Nu står den pampiga huvudbyggnaden där med förbommade fönster och ingen vet vad man ska göra med anläggningen.
(Källor: erlingjensen.net och Wikipedia )
Trots nedläggning och vandalisering är det massor av bilar på parkeringarna och gott om glada människor när vi kommer till platsen en söndag. I en av de mindre sjukhusbyggnaderna finns ett café som har öppet. Två moppekillar slår sig nöjda ner i busskurens sköna fåtöljer. Flera av de mindre husen verkar vara bebodda. Den största anledningen till att så många befinner sig här denna sköna novemberdag är dock att flera fina turstigar utgår härifrån. Vi följer en av dem en liten bit till DALESTRANDEN där vi firar fars dag med te och mackor.
Till området Hana hör också DALSNUTEN, en vacker topp som syns från vardagsrumsfönstret i "vår" lägenhet i jugendhuset. När det blir helg packar norrmännen ryggsäcken och går på tur uppför bergssidorna. Från parkeringen i GRAMSTAD kan man välja två stigar. Den ena ser ut som stigar brukar göra - lite slingrig och rätt trivsam förutom en och annan besvärlig sten att akta vristrerna på. Den andra är rena rama autostradan, en slät och fin stenmjölsbeklädd väg. Men skenet bedrar. Väljer man den breda vägen straffas man mångdubbelt sista biten uppför branten mot toppen. Bitvis är det så brant att man får ta i med både händer och fötter för att slita sig upp för klippan. Eller i alla fall behöver en del av oss det. Den smala vägen erbjuder istället en betydligt tryggare serpentinstig uppför sista branten. Dalsnuten anses vara en vandring för hela familjen. Jag antar att de avser den smala stigen då, men lättgått är det inte. Norrmännen verkar å andra sidan inte göra samma bedömning som undertecknad om vad som är lättgått och barnvänligt eller inte. De bekymrar sig inte heller om skyddsräcken vid välbesökta stup. Nu förstår jag bättre den norska arkitekten jag såg på tv som tyckte det var okej att hennes två-åring lekte på taket. Den inställningen verkar höra samman med den norska folksjälen.
Väl uppe på Dalsnuten är utsikten fantastisk! Man ser Stavanger, Sandnes, Gandsfjorden och hur flygplanen lyfter och landar på flyghavnen ute vid Nordsjön.
Vi hade turen att få besök, och här kommer några av Johanna Stenbergs bilder från Dalsnuten också. Bilden med Johanna och Aron är fotograferad av Markus Stenberg. (Bilderna publiceras med deras medgivande.)
En knapp mil från Sandnes centrum ligger ROGALAND ARBORET. En skogsbrand 1970 gjorde det möjligt att skapa arboretet. Vi hade sett flera bilder på blommande magnolior och annat tjusigt, men förstod att de bilderna inte var tagna en regnig oktoberdag. Våra förväntningar var ärligt talat inte höga när vi begav oss dit första gången, men det var väldigt fint få gå omkring där i skogen. Och det fick bli fler besök i arboretet.
ALSVIK ligger en dryg halvmil öster om Sandnes centrum. Härifrån går turstigar till olika mål. Vi följde en lätt stig genom skogen till KYLLESVATNETS strand.
Huvudorten i Rogaland heter STAVANGER. Staden är centrum för den norska oljeindustrin. Även kulturen har en viktig plats, vilket man inte minst påminns om av den rikliga förekomsten av gatukonst.
Ett konstverk i sig är östra delen av Øvre Holmegate, i folkmun kallad FARGEGATAN, med hus i regnbågens alla färger. En frisör fick iden om att måla husen i olika färger och en konstnären Craig Flannagan gjorde planen för hur det skulle se ut. Att övertyga både husägare och kommun var ingen lätt sak, men när allt var klart gick gatan från att vara en bortglömd gata till en av stadens stora turistattraktioner. Numera är detta en gågata med gott om kaféer, barer och butiker och syns flitigt på Instagram. Frisören fick rätt.
Längs GAMLE STAVANGERS gator ligger de vita trähusen tätt. De byggdes i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Flera av husen har flyttats hit, då man ofta tog huset med när man flyttade förr i tiden.
När man åker tåg mellan Sandnes och Stavanger passerar man stationen JÅTTÅVÅGEN. Jag undrar varenda gång vad det är för namn. När någon pratar om vågen brukar det finnas en kaj där, men vad är jåttå? Skrev in 'jåttå' på Google Translate och fick 'jaja' till svar. Tror Google börjar ledsna på mina frågor.
Passerar man DET SKJEVE TÅRN I JÅTTÅVÅGEN kan man inte låta bli att lägga märke till det. Tornet byggdes 1984 för att bevisa att det är möjligt att gjuta betongfundament som lutar 16 grader och har varierande diameter och väggtjocklekar. Det var offshoreindustrin (offshore = sådant som föregår till havs, långt från land) som planerade att bygga liknande konstruktioner i Trollfältet, ett stort olje- och gasfält i Nordsjön. Tanken var att tornet skulle vara en tillfällig historia och det byggdes med kanaler för dynamit så det skulle gå lätt att riva sedan. Så blev det alltså inte, och 2007 öppnades tornet för allmänheten när Hinna församling hyrde det för att hålla gudstjänster där (källa: Byhistorisk förening Stavanger). Efter att kyrkan sa upp hyresavtalet har det använts det för bröllop, fester och som cafélokal. Nu byggs en ny stadsdel på området, Hinna Park.
Vi följer gång- och cykelvägen längs GANDSFJORDEN en liten bit norrut. Genom en viadukt under ser vi ett vackert vitt hus och förstår att det här måste ha varit en pampig syn när det begav sig. HINDAL GÅRD var en bröllopsgåva från en far till sin dotter med make i början av 1800-talet. Gården var mycket större på den tiden, innan Stavanger expanderade ut över jordbruksmarkerna. Familjen importerade exotiska växter och anlade vackra trädgårdar. Gården användes som sommarbostad, men sedan slutet av 1800-talet har den använts som året runt-bostad av samma släkt som en gång grundlade gården. (Källa: Hindal Gård)
Strax därefter når vi VAULEN BADEPLASS, en av Stavangers populäraste badplatser. Vi förstår varför. Här finns bland annat sex sandstränder, halvöar med mysiga stigar, lekplats, volleybollplan, linbana och annat roligt ute i vattnet. Det enda problemet verkar, enligt omdömen på internet, vara att man måste vara väldigt morgonpigg om man ska lyckas parkera. Inget problem när man kommer till fots i januri.
Några kilometer från Stavanger centrum ligger JERNALDERGÅRDEN på ULLANDHAUG. Ca år 350 e Kr byggdes en gård här, och den blev kvar tills den brann i mitten av 500-talet. Mer än 1400 år senare byggdes husen upp igen. Ett av de mindre husen är byggt av virke som helt och hållet huggits för hand. Plankorna är alltså inte sågade. Se närbilden. Vilket jobb! Husen är byggda av trä, men på utsidan har man staplat stenar som skydd mot blåst och kyla. Riktigt mysigt traska runt där bland får, fårlortar och gräs. Kontrasten blir dock stor med höghusen i bakgrunden.
Till monumentet SVERD I FJELL kan det vara kö. Alla vill fotografera sig själva framför de tre svärden vid Møllebukten i Hafrsfjorden. Svärden symboliserar fred, enhet och frihet och restes som minne av slaget vid Hafrsfjorden. Slaget anses vara avgörande för Harald Hårfagres kamp att ena Norge och bli dess kung. På den tiden, kring 880-talet, styrdes Norge av flera småkungar. Enligt legenden hade Harald Hårfagre förälskat sig i konungadottern Gyda Eiriksdatter, men ansågs inte mäktig nog att gifta sig med henne. Villkoret för att han skulle få henne, var att han skulle lägga hela Norge under sig. Harald Hårfager antog utmaningen och lovade även att inte klippa sig förrän han hade samlat Norge till ett rike. Det måste ha varit en mäktig syn när vikingaskeppen låg sida vid sida i fjorden för att slåss. (Källa: Visit Norway)
Hur gick det då? Ja, Norge blev enat och han fick sin Gyda. Och en massa andra fruar och älskarinnor. Vilka som verkligen var hans barn och barnbarn råder det en viss osäkerhet kring, då det ansågs väldigt fint att vara Harald Hårfagres ättling. Man tror att en och annan släktförteckning redigerats för att förbättra stamtavlan. (Källa: Wikipedia)
I norra delen av Stavanger kommun ligger MOSTERØY. Tittar man lite noga på kartan ser man att ön egentligen består av några olika öar.
UTSTEIN KLOSTER byggdes på 1200-talet och är Norges enda bevarade medeltida klosteranläggning. Såväl kyrkan som östra och södra flyglarna används fortfarande. Klostret ligger vackert med fantastisk utsikt, medan den kvadratiska klostergården omsluts av byggnaderna. Munkarna tillhörde augustinerorden och här var det sträng disciplin med bön, läsning av skrifterna och mässor som gällde. Kroppsarbete var inte tillåtet. För det mesta bodde det nog inte mer än 10-12 bröder här, men tjänstefolket som skötte gård, byggnader och matlagning var fler. Klostret hade mycket jord och beräknades kunna föda omkring 250 personer årligen. Idag ägs klostret av Museum Stavanger (MUST) och används som museum, kurs- och konferensanläggning, festlokal och för konserter. Då och då bjuder den lokala församlingen in till gudstjänst i den gamla klosterkyrkan. (Källa: Wikipedia
Några kilometer bort ligger FJØLØY FYR. 1849 byggdes en enkel liten fyr för sillfiskarnas skull. Den sköttes av lokalbefolkningen och lyste till att börja med bara nattetid under de dryga två månader som sillfisket pågick. Då fyren låg vid inseglingen till Stavanger ökade kraven på hur länge den skulle vara i bruk för varje år. En ny, rejälare fyr och ett fyrvaktarhus byggdes och en fyrvaktare anställdes. 1977 automatiserades fyren, men fyrvaktaren tilläts bo kvar. Han höll stället i bra skick. Idag används Fjøløy fyr som representationslokaler för Kystverket. Allmänheten får inte gå in i byggnaderna, men det är fritt fram att ströva omkring på området kring den gulliga fyren. (Källa: Norsk Fyrforening)
Jæren är en region i Rogaland fylke. Jæren består till stor del av en 60 km lång och 15 km bred slätt. Även Stavanger och delar av Sandnes kommun hör till Jæren, men när vi frågar en man på slätten var gränsen går är han lite tveksam till om städerna verkligen ska räknas dit. Efter en stunds funderande säger han: "Du kan si de hörer till Nord-Jæren". "Jæren präglas av liten höjdskillnad mellan hav och hed, många stengärdesgårdar och omfattande lantbruk", skriver Wikipedia. Till skillnad från övriga Norge är öarna och fjordarna färre här, men de långgrunda stränderna desto fler. Åtskilliga fartyg har gått pågrund i Jæren genom åren. När vi första gången kör mot de mer lantliga delarna av Jæren konstaterar vi att området påminner mycket om den danska landsbygden.
På Nord-Jærens norra spets ligger RANDABERGS KOMMUN och allra längst ut TUNGENES FYR. På farvattnen utanför passerar fartygen på sin väg till Stavanger. Numera är fyren ersatt av en fyrlykta på skäret Bragen strax norr om Tungenes, och Tungenes Fyr har blivit en populär utflyktsplats med utställningar, café, konserter och vacker natur.
Lite längre söderut vid randabergs kust ligger VISTNESTUNET. Det är en gård från 1875 som idag är museum. Även om gården är stängd på vintern, är det gott om bilar på parkeringen då det är det bästa stället att parkera om man vill gå den vackra turen VISTNESTANGEN.
VISTEHOLA (även kallad Svarthålå) är en av Norges äldsta stenåldersboplatser. Förmodligen även den mest kända. Grottan är cirka 9 meter djup och 5 meter bred. Man gissar att 10-20 personer har bott där samtidigt. Flera arkeologiska utgrävningar har gjorts och man har hittat fynd från såväl järnåldern som yngre och äldre stenåldern. De första verkar ha flyttat in kring år 6000 före Kristus och grottan var bebodd till 500-talet efter Kristus. Man kan tycka att det måste ha varit kallt att bo där, men de gjorde kläder av skinn och förmodligen täcktes öppningen på samma sätt. Dessutom var medeltemperaturen flera grader högre än i dag. De tidigaste bosättarna verkar ha begravt familjemedlemmar i sin bostad, för man har hittat människoskelett i de djupast lagren man har grävt ut. (Källa: lokalhistoriewiki.no)
Precis vid STAVANGERS LUFTHAVN ligger SOLASTRANDEN. Den är långgrund med vit sand. Det blåser ofta en hel del i detta område, och stranden är populär för surfare. Flaggor i vattnet visar gränsen för kitesurfing, eftersom en av flygplatsens landningsbanor börjar strax ovanför stranden. Bilderna är tagna vid olika tillfällen, och den med flest badande en kväll i slutet av oktober med 11-12 grader såväl i vattnet som i luften.
Vid Solastrandens södra ände tar nästa strand vid, REGESTRANDA. Denna strand är inte alls lika känd, men nog så vacker. Man måste vara försiktig med den ömtåliga marken och de sällsynta blommorna och inte stör fåglarna. Här finns några bunkrar från andra världskriget som smyckats med vacker gatukonst - eller heter det strandkonst?
Fortsätter man promenaden vid vattnet söder ut når man snart ØLBERGSTRANDA. Även detta en fin sandstrand, men i lite mindre format. Här finns också ØLBERG HAVN och en bit från havet ØLBERGSKOGEN. Den sistnämnda rymmer fredade krigsminnen från den tyska ockupationen 1940 samt en del byggnader som det norska flygvapnet uppfört efter att de tog över. Skogen planterades av åtta lokala bönder 1912 för att hindra sandflykt och binda jorden. I den militära miljön spelar man discgolf idag. (Källa: Sandalsand Norge
Strax söder om flygplatsen och stränderna vid den ligger VIGDEL. Här får vi känna på Jærens vindar, även om det inte är någon märkvärdigt blåsig dag egentligen. Det blåser så det är svårt att få skarpa bilder ens med största bländaren.
I Vigdel finns bland annat ett fort. Under andra världskriget hade tyskarna ockuperat flygplatsen i Sola. En aprilmorgon 1940 vaknade människorna i Nord-Jæren av kraftig kanoneld. Det var engelska fartyg som försökte hindra de tyska truppernas framryckning i Norge genom att bomba flygplatsen. Det gick dock inte så bra och engelsmännen fick fly med stora skador på skeppen och många döda besättningsmän. Tyskarna bestämde sig för att bygga ett kustfort i Vigdel för att skydda flygplatsen mot ytterligare angrepp. Fortet blev dock aldrig inblandat i några strider. Engelsmännen återvände aldrig. Efter kriget övertogs fortet av Norge och det var i bruk till 2007. Byggnaderna i sämst skick revs och vallgravarna fylldes igen. Idag är fortet ett strövområde som vem som helst får besöka. (Källa: Sola historielag)
Strax söder om Vigdel ligger HELLESTØSTRANDEN, en vacker sandstrand med stora vågor. Trots att det är mitten av oktober är den stora parkeringen nästan full. I vattnet ligger mängder av människor och guppar på surfbrädor. Det är surfskola på gång. Jag hittar några klippor som fångar mitt intresse. Här blir jag kvar länge.
Till SOLA hör även TANANGER. På Jæren är det dåligt om naturliga hamnar, men i Tananger fanns en trygg hamn där båtarna sökte skydd när vädret blev dåligt. Ändå var det först på 1600-talet, när man hade upptäckt hummerns värde som exportvara, som människor började bosätta sig här. Idag är detta en större tätort med hamn och flera oljeföretag representerade. (Källa: Wikipedia)
På mittbilden ser vi bort mot FLATHOLMEN och dess fyr. Här har olika fyrmästare bott med sina familjer i över hundra år. I Tananger står en staty med två flickor som väckte vår nyfikenhet. Det är en gripande historia som dyker upp när vi googlar. Statyn, Jentene fra Flatholmen, föreställer två systrar, 12 och 14 år gamla, från en av familjerna som bott på Flatholmens fyr. En vacker januaridag ror deras far över modern till fastlandet. Vädret är bra, så de 8- och 10-åriga sönerna får följa med. När fadern och bröderna är på väg tillbaka börjar det plötsligt blåsa storm. Flickorna, som spanar efter sin far och sina bröder, upptäcker att båten har kantrat. De låser in sina yngsta syskon i köket i fyrmästarbostaden och med fara för sina liv ror de ut i en liten jolle. Efter mycket dramatik lyckas de rädda den yngre brodern (källa: Serieliv).
I KLEPPS KOMMUN ligger SELE HAVN. Vid den lilla hamnen ligger röda och gula fiskebodar på rad. Från stranden blickar man ut mot FEISTEIN FYR. Det finns inte så många öar i Jæren, och fyren ligger på den enda ön i Klepps kommun. Vänder man blicken söderut ser man SELESTRANDA. Även detta är en populär surfstrand. Längre bort ligger ett gäng surfare och guppar på vågorna. Närmare oss gör ett gäng sjöfåglar detsamma. Jonas konstaterar roat att de både grupperna påminner en hel del om varandra.
Vid Selestrandens södra ände ligger FIGGJOELVAS utlopp, och direkt på andra sidan om älvsmynningen börjar BORESTRANDA. En smal, gungande hängbro binder samman de båda stränderna. Borestranda är en lång, fin sandstrand. En del påstår att det är den allra vackraste av Jærenstränderna. Antingen hade vi bara osedvanligt tur med vädret när vi promenerade där en söndag i februari, eller så har de helt enkelt rätt.
Följer man älven uppströms kommer man så småningom till SKJÆVELAND GAMLE BRU. Mitt på bron ligger gränsen mellan KLEPP och SANDNES. Den observante kan se att det står Høyland och inte Sandnes på bron. Høyland var tidigare egen kommun, men ingår numera i Sandnes. Bron stod färdig 1853 och var en del av Vestlandske hovedvei som gick mellan Christiania (Oslo) och Stavanger. Bron var den första i Rogaland som blev byggd för fordonstrafik.
Bilderna av mig har Jonas Rask fotograferat.
Jærens kust har alltid varit fruktad av sjöfararna då kusten är öppen, vinden hård, strömmarna starka och stränderna långgrunda. Mängder med skepp har förlist. Många hus på Jæren är delvis byggda av virke från sådana skepp. För att minska riskerna för sjöfararna byggdes fyrar längs kusten. En av dem är OBRESTAD FYR som byggdes 1873.
Vi badar på ORRESTRANDA en septemberdag och vattnet är ljuvligt. Sanden under fötterna är vit och behaglig. Vattnet är kristallklart, vilket uppskattas då det finns en och annan manet att ta hänsyn till. Med bara några få till som badar har vi hur mycket plats som helst. Stranden är med sina fem km Norges längsta eller näst längsta sandstrand. Uppgifterna varierar om vilket. En oktoberkväll kommer vi tillbaka till den lika vackra stranden, men den här gången lockar inte temperaturen till bad.
Bilden där jag går i vattnet har Jonas fotat.
FRØYLANDSVATNET och NJÅSKOGEN ligger på gränsen mellan kommunerna KLEPP och BRYNE. Här finns fina stigar att vandra på. Tvärs över den avlånga sjön går en 230 meter lång gång- och cykelbro i trä, MIDGÅRDSORMEN.
FOTLANDSFOSSEN är Jærens största fors. Här fiskade man pärlor i gamla tider, men pärlmusslorna är fredade numera (källa: Fjord Norway). Kvarnen och kraftverket i forsen har tystnat, men forsen dånar mäktigt.
FOTLAND MØLLE byggdes 1845 och kvarnen var i drift till 1968. Hit kom vi en mulen januaridag och blev helt tagna. En vägg som vätte mot den mäktiga forsen var helt grön av mossa. Mycket vackert. Och ovanför oss seglade två havsörnar. Tyvärr seglade de bort medan jag bytte objektiv.
I närheten finns även en kraftstation från 1915. När den byggdes trodde man att den skulle förse Time kommun med tillräckligt med ström för all framtid. Den planen höll i tre år. När driften avslutades 1972 stod kraftverket bara för 2 procent av totalförbrukningen i Time. (Källa: Time kommune)
MELSVATNET ligger mellan orterna Bryne och Ålgård. Runt sjön går en fin stig - eller snarare en smal grusväg. Sommartid kan man även bada i sjön, men vattnet lockade inte i februari.
Arne Garborg var en av Norges mest kända 1800-talsförfattare, och den enda av dem som skrev på landsmål (nynorska) som uppmärksammades utanför Norden (Wikipedia). Hustrun Hulda var dramatiker, skrev romaner och bidrog till att återuppväcka intresset för sångdanser och bygdedräkter (Wikipedia). De tillbringade mycket tid i sin sommarstuga KNUDAHEIO med utsikt över samhället UNDHEIM och stora delar av Jæren. Huset användes även som skrivarstuga. Paret ligger begravda i trädgården. På en höjd i närheten står en stenskulptur till minne av Arne.
GRØDALANDSTUNET är en typisk jærsk kustgård med byggnader från 1700- och 1800-talet. De som bodde här var jordbrukare och en del jobbade även som lotsar. Denna gård måste ha tillhört en välbärgad familj då husen är rätt stora och fint utsmyckade.
Det blåser mycket på Jæren. Därför byggde man lågt, långt och i vindriktningen. Dessutom gjordes små utbyggnader på kortsidorna, och den sida som vinden oftast kom från kläddes med tegel eller sten. På det äldre bostadshuset på Grødaland går taket olika långt ner på sidorna. Sidan som var vänd mot vägen hade en högre vägg med många fönster. På baksidan gick taket långt ner och fönstren var små och få för att det inte skulle blåsa så mycket genom väggen.
Till de gamla husen på Jæren användes ofta byggmaterial från skeppsvrak, särskilt som resvirke. Det växer inte så mycket skog på Jæren och skeppen var byggda av virke av god kvalitet. På en av bilderna nedan kan man se virke från gamla vrak i konstruktionen och dessutom ligger delar av ett vrak på golvet. Lite skog finns det allt ändå, och skogsbilden tog jag i närheten av gården.
(Källor: Skyltar på gården och mannen med kikaren)
VARHAUG GAMLE KIRKEGÅRD är från medeltiden och ligger vackert vid havet. Kyrkan revs 1905, men här finns idag ett kapell från 1951. Kapellet används ofta till vigslar, men gästerna kan inte vara så många då kapellet bara är 15 m2. Jag tittade in genom ett minimalt fönster i dörren och räknade till totalt 12 platser.
På kyrkogården ligger många ryssar från skeppet Ingermanland begravda. Det 100 meter långa skeppet var ute på sin jungfrutur med nästan 900 personer ombord år 1842. I ett oväder tog besättningen miste på hur nära land de var och skeppet gick på grund utanför Kristiansand. Skeppet kom lös igen och drev västerut med vinden. De första båtarna som seglade ut för att försöka rädda bestättningen var små lotsbåtar. De vågade inte segla ända fram då de förstod att de själva skulle sjunka om för många hoppade ombord och kunde bara rädda människor från en drivande båt en bit från skeppet. Genom att dumpa kanoner och annat överbord lyckades besättningen hålla skeppet halvflytande tills fler skepp kom till undsättning. Många kunde räddas, men det blev ändå den största förlisningen räknat i antalet omkomna i norska vatten i fredstid. 389 personer drunknade. (Källor: Store norske leksikon och Wikipedia)
Några få kilometer söderut från kyrkogården ligger MADLAND HAVN. På stranden ett stenkast från hamnen ligger delar av ett vrak. De är från skeppet Norfrost som förliste 1967. Fartyget var på väg från Hammerfest till Helsingfors med djupfrysta fiskfiléer när det utbröt en brand efter en explosion i maskinrummet. Besättningen räddades men en storm kastade skeppet närmare land och skrovet bröts sönder.
MÅNAFOSSEN ligger innerst i Frafjord i GJESDAL kommun. Den har ett fritt fall på 92 meter och anses vara ett av fylkets vackraste vattenfall. Det är dock inte helt enkelt att ta sig dit då det är både brant och oländigt, men på de allra brantaste partierna finns det trappsteg eller kättingar att hålla sig i. Jag vågar inte inte gå så nära branten så man ser hela fallet och jag håller andan när andra tar sina instagrambilder. Kanske inte obefogat, för när jag skriver detta gör jag en googling om forsen. De sista åren har två turister halkat ner. Skyddsräcken skulle inte vara fel!
OLTEDAL är ett litet samhälle i Gjesdals kommun, men även namnet på den vackra dal där orten ligger. Namnet kommer från fågelnamnet alpt (olpt) som är ett gammalt ord för svan. Dalen buktar sig som en svanehals, och det brukar övervintra svanar här. (Källa: Wikipedia
DIRDAL lär betyda stor dal. Nedre delen av Dirdalen, närmast HÖGSFJORDEN, är relativt bred och platt och här finns ett litet samhälle, kyrka och några verksamheter. Sedan smalnar det av ordentligt med maffiga bergssidor på båda sidor. Där det inte stupar som allra brantast ligger hyttor utspridda över bergssidorna. Bilarna lämnas nere vid vägen. I botten på dalen rinner vackra DIRDALSÅNA. Lägg märke till båten på första bilden för att få en känsla av skalan.
DALANE är det sydligaste disktriktet i Rogaland. Landskapet skiljer sig kraftigt från Jærens bördiga slätter. Här är landskapet kuperat och kargt. Vi kör Fv44 (fylkesväg 44). Vägen är smal och mycket kurvig - den går liksom i zickzack både i höjd- och sidled mellan klipporna. Vägen har fått status som nasjonal turistveg och är mycket vacker, men det går inte fort fram.
Den största orten i Dalane är EGERSUND, en liten kuststad med gammal träbebyggelse. I december arrangeras varje år Julebyen, en julmarknad som drar besökare långväga ifrån.
SOGNDALSTRAND är ett mycket vackert litet samhälle. En vacker stenvalvsbro från 1881 förbinder gatorna på var sin sida om SOKNAELVEN. Vid älvens utlopp i havet ligger hus från 1700- och 1800-talet sida vid sida. I början av 1990-talet gick Riksantikvaren in med betynde summor för att restaurera den gamla bron och sjöhusen mellan bron och havet. Andra inspirerades och både hotell och privatpersoner följde efter. Efter restaureringen har byn blivit ett av Rogalands mest besökta resmål.
En mil österut från Sogndalstrand efter Fv44 ligger HELLEREN I JØSSINGFJORD. En hellere är en bergs- eller stenformation som sticker ut så att det bildas ett skyddat område att vila, övernatta eller förvara saker på. Det som skiljer dessa från grottor är att de är grundare, så att dagsljuset når in. Under helleren i jøssingfjord står två små hus från 1800-talet. De har trätak, vilket fungerar då klippan ger ett bra skydd. Man tror att folk har bott på platsen sedan 1500-talet.
Jag måste börja med en bekännelse. Jag är osäker om LYSEFJORDEN med omnejd hör till RYFYLKE. Tidigare, medan FORSAND kommun ännu fanns, var det i alla fall så, men sedan 2020 hör största delen av området till Sandnes kommun och Sandnes hör till Jæren. Om kommunbytet innebar att även distriktsgränserna ritades om vet jag inte.
Bilderna är huvudsakligen från Lysefjorden, men en del är från HØGSFJORDEN på väg mot Lysefjorden och från färjestället LAUVIK, varifrån färjan över Høgsfjorden till OANES och Lysefjordens går. Eller gick. Färjan slutade plötsligt att gå medan vi var där och vi vet inte om den kommit igång igen. Lysefjorden är mest känd för Preikestolen, en klipplatå 604 meter över havet med svindlande utsikt över Lysefjorden och ca 300 000 besökare per år. Tre av dem är Jonas, Johanna och Markus. Bilder från deras tur hittar du längre ner.
Preikestolen syns längst uppe till höger på bilden ovan och lite till vänster på nedre bilden. På de större originalbilderna ser man människor på kanten om man zoomar in.
Jonas, Johanna och Markus gick på tur upp till PREIKESTOLEN vid LYSEFJORDEN medan Aron, Signe och jag roade oss på annat sätt. Trots att det var sista oktober, bjöd dagen på riktigt fint höstväder. De flesta bilderna är fotograferade av Johanna Stenberg, men även Markus Stenberg och Jonas Rask har fotat en del.