VÄRLDEN
Klicka på en bild om du vill se den större, och klicka igen för att återgå. Sidan ses helst på större skärm (dator) för att bilderna ska visas i rätt ordning. Skrolla ner eller använd genvägarna nedan.
Rogaland (Sandnes och Stavanger) finns på en separat sida.
AGDER är det sydligaste fylket i Norge. Vi har bara passerat här, men det är en mycket vacker sträcka där väg 450 slingrar sig bland fåren uppe på kalfjället.
LOFOTEN är en ögrupp i norra Norge. Bergen reser sig brant och här och där ligger "fiskevær" (fiskebyar och samhällen). Här finns stränder med turkost vatten - helt oemotståndliga tills man känner på vattnet. Det skiljer inte så många grader när det gäller vattentemperatur över året. Vattnet är cirka 7°C vid jul och 12 mitt i sommaren.
De flesta av bilderna är från Lofoten, men några är fotade på väg dit och därifrån. Apopå väg, E10:an börjar långt ut på Lofoten i byn Å och går via Narvik och Riksgränsen till Luleå. Bitvis är det svårt att tro att den smala, slingrande vägen verkligen är en europaväg. Flera broar har rödljus eftersom det inte finns möjlighet att mötas. Men oj, så vackert!
Om ögonen njuter, har näsan mindre angenäma upplevelser när man kommer i närheten av fisk som hänger på tork. En stor del exporteras till Italien och Kroatien där torrfisk används i många olika maträtter. Förhållandena för att torka fisk är idealiska på Lofoten. Torkad fisk håller i flera år och innehåller många viktiga näringsämnen. Att något så nyttigt kan lukta så illa är dock ett mysterium.
Møre og Romsdal fylke ligger vid Norges västkust, snett söder om Trondheim. Det är ett mycket vackert område med fjäll, fjordar och hav. Vi körde från TRONDHEIM mot KRISTIANSUND, MOLDE och ÅLESUND och upplevde även TROLLSTIGEN och mäktiga GEIRANGERFJORDEN.
TRONDHEIM är huvudort i fylket Trøndelag. Trondheim är Norges tredje största kommun, men fjärde största tätort. Tidigare hette staden Nidaros och var Norges huvudstad. Trondheim är på flera sätt ett centrum. Norges största och viktigaste väg, E6, passerar i utkanten av staden. Här finns en internationell flygplats. Flera järnvgslinjer möts i staden. Hurtigrutten lägger till. Dessutom är staden målet för flera olika pilgrimsleder.
DOVREFJELL är en norsk bergskedja. Både E6:an och järnvägslinjen mellan Trondheim och Oslo, Dovrebanan, går över fjället. Här finns vilda myskoxar, men de behagade inte bekanta sig med oss. Tur det.
Vestfold och Telemark har vi bara passerat, men man behöver stäcka på benen ibland, och här blev det vid två olika stavkyrkor. En av dem är EIDSBORG STAVKIRKE som ligger i byn Lårdal och är från 1200-talet.
Den andra vi stannade till vid är HEDDAL STAVKIRKE.
Vikingarna hade stort intresse för att bygga båtar och hus av trä, och med den tekniken byggde de även kyrkor. De smyckades med en blandning av kristna motiv och djur och drakar. På medeltiden fanns det någonstans mellan 1000 och 2000 stavkyrkor i Norge. Av dessa återstår idag 28. De byggdes främst i mindre befolkade fjällområden, på öar och i mindre fiskesamhällen. I de större städerna längs kusten och i rika jordbruksområden byggdes istället kyrkor av sten. (Källor: Wikipedia och Visit Norway)
BERGEN ligger i fylket Hordadal och är Norges näst största stad. Att det är en storstad upplever man dock inte som besökare. Tvärtom är det riktigt mysigt här. Mindre mysigt är dock att det är en av Europas regnigaste städer. Det hindrar dock inte Bergenborna. Även om det faller snöblandat regn och blåser ordentligt, ser man familjer med barn och ryggsäckar traska uppför bergssidorna när helgen kommer. De tvekar inte att gå på tur i väder där andra hade sagt att det är tur man får vara inne. Jag är imponerad både av staden och av människorna där.
Fylket VIKEN är kanske mest känt för att Oslo ligger där. Själv fastnade jag för en stenvalsbro jag såg från Europaväg 134 nör vi körde genom fylket. Bron över Hengselva är en järnvägsbro för Sørlandsbanen som går mellan Oslo och Stavanger. Bron är mycket vacker och en liten bilväg slingrar sig runt ena brofästet.