Bia Rask Fotokurs

TILLBEHÖR

STATIV

Stativ används för att hålla kameran stilla, men är kameran eller objektivet tungt kan det vara skönt med avlastning också.

 


Trebensstativ

Stativ används främst för att kunna hålla kameran stilla trots långa exponeringstider. Vanligast är trebensstativ. Man fäller ut de tre benen och fäster kameran på toppen.

Ju tyngre stativet är, desto bättre, förutom när man ska bära det. Välutrustade fotografer har ofta ett tyngre stativ som står ordentligt stadigt i fotostudion och ett lättare när de traskar omkrig i naturen. Sitter det en krok under stativhuvudet kan du hänga upp något tungt i den för att öka stabiliteten. En del har en påse med sig som de kan fylla med sand eller liknande på plats.

I mitten på trebensstativen finns en pelare som kan ge extra höjd. Undvik att använda den om du inte behöver, då den inte är lika stabil som de tre benen. Välj att dra ut de kraftigare delarna av benen i första hand, de smalare yttersta lederna i andra hand och pelaren i mitten i sista hand.

Upp

 

Enbensstativ

Enbensstativ består av ett enda ben, vanligtvis i sektioner som kan skjutas in i varandra. Enbensstativet ger ett visst stöd men inte den stabilitet som krävs för riktigt långa exponeringstider. Trots sina begränsningar används det då det är snabbt och enkelt att använda. Är kameran med objektiv tung kan stativet också användas för att avlasta armar och rygg. Jag har oftast ett enbensstativ sittande utanpå kameraryggsäcken, då det är lätt att bära, men kan vara till stor hjälp.

Upp

 

Stativhuvud

I sin enklaste form sitter en gängad skruv längst upp på stativet som fäste för kameran. Den gängar man fast i stativfästet under kameran. De flesta köper till ett stativhuvud till sitt trebensstativ (om det inte är fast monterat). På stativhuvudet finns oftast ett snabbfäste i form av en liten platta som tas lös från stativhuvudet och skruvas fast under kameran. Sedan klickas plattan, monterad under kameran, fast i stativhuvudet igen.

På den löstagbara stativplattan finns pilar som visar objektivets riktning, beroende på om kameran ska användas stående eller liggande.

Kom ihåg att sätta tillbaka plattan på stativet när du skruvar bort den från kameran. Det är väldigt frustrerande bära runt på ett stativ för att sedan upptäcka att platten saknas så man inte kan använda stativet.

Stativhuvudet kan vara utrustat med en kulled eller vara ett panoramahuvud med ett antal leder. Kulan gör det lätt att rikta kameran åt olika håll. Är kameran eller objektivet tungt är det viktigt att det är en stor kula med rejält fäste, annars orkar inte fästet hålla fast kameran i önskat läge. Panoramanhuvud används i första hand till filmproduktion då man vill kunna panorera eller tilta i en rak linje, men även många stillbildsfotografer väljer detta huvud. Det är lite fler reglage att ställa in innan man har kameran där man vill, men sedan är det lätt att göra justeringar i höjd- eller sidled utan att andra vinklar ändrar sig. Tycke och smak.

Upp

 

Stäng av bildstabiliseringen

När du fotar med stativ, kom ihåg att stänga av bildstabiliseringen om sådan finns på din utrustning! Den söker efter vibrationer för att kunna reducera dem. Finns det inga vibrationer, kan det skapas sådana när stabiliseringsfunktionen söker efter rörelser.

En del kameror (Sony, Pentax och Olympus) har stabilisering inbyggd i kamerahuset. Är stabiliseringen inbyggd i kameran kan inställningen finnas i menyn. Läs din bruksanvisning.

Andra system har stabiliseringen på objektiven, men det finns inte på alla objektiv. Om stabiliseringen sitter på objektivet finns det en liten knapp. Titta efter text liknande "STABILIZER ON OFF" eller något av följande:

  • Nikon: VR, Vibration Reduction
  • Canon: IS, Image Stabilizer
  • Sigma: OS, Optical Stabilizer
  • Tamron: VC, Vibration Compensation

(En del kameror känner av om kameran är helt stilla och stänger av bildstabiliseringen automatiskt när stativ används.)

Upp

Förslag på övningar