SVERIGE
Klicka på en bild om du vill se den större, och klicka igen för att återgå. Sidan ses helst på större skärm (dator) för att bilderna ska visas i rätt ordning. Skrolla ner eller använd genvägarna nedan.
I HORRED trivs vi hos min syster med familj. Samhället ligger vackert på sluttningen mot Viskadalen mellan Borås och Varberg. Horred är relativt litet, men här finns två stora möbelfabriker och anrika lkinneväveriet Ekelunds.
HELSJÖN, 7 km väster om Horred, var ett återkommande resmål för oss så länge min syster med familj bodde där. Det är en vacker plats med en djup och klar sjö och branta berg runt om. Tidigare var Helsjön en kurort. När Helsjöns gyttjebad och kuranstalt lades ned startades en folkhögsskola i anläggningen, och det mesta i Helsjön idag har koppling till den.
GUDHEM ligger i Falköpings kommun. I mitten av 1100-talet grundades ett kloster här. 1529, två år efter reformationen, brann klostret. Klostret blev ett stenbrott, och snart doldes det av kullar som bildats av gräs och träd. 1928 påbörjades utgrävningar och idag går det gå omkring bland ruinerna. Själva kyrkan brändes ner av danskarna på 1560-talet, men byggdes upp igen och används ännu för gudstjänster, musik och bröllop.
ÅSLE är en ort i Falköpings kommun. En tå är en allmänning, ett område som byorna äger gemensamt. Ibland fick fattigt folk som saknade egen mark bygga små stugor på dessa allmänningar för att ha någonstans att bo. ÅSLE TÅ är en samling sådana backstugor. Stugorna ligger på sina ursprungliga platser och det är spännande titta in i dem och få veta lite om de som bodde i dem. Stugorna är små. Det räcker inte alltid att ducka i dörröppningen, utan även taken är låga. De kan tyckas rätt idylliska, men så var det knappast när familjer bodde här med många barn, kyla och löss. I och med att emigrationen tog fart började stugorna avfolkas, men när vi var här 2010 träffade vi faktiskt en man som varit där tidigare, och då för att hälsa på en man som bodde i en av stugorna. Plötsligt kom allt mycket närmare.
VARNHEM är en gammal klosterkyrka från början av 1000-talet. Första gången jag besökte Varnhem var på en körresa med Bureå ungdomskör. Vi skulle sjunga på en gudstjänst där. Kyrkan var spännande och fantasieggande med alla gamla gravar, dödskallar, men jag skulle inte påstå att kyrkan kändes rofylld på det sättet som kyrkor brukar göra. Att jag dessutom tyckte att prästen påminde lite om Dracula gjorde inte saken bättre. Ändå var det vackert på något sätt. Sedan dess har jag varit tillbaka några gånger. Det känns inte läskigt längre. Nu är det bara vackert.
TORPA STENHUS i Västergötland och skånska Glimmingehus är de två bäst bevarade medeltidsborgarna i Sverige. Slottet ligger ca 2,5 mil öster om Borås. Här levde släkten Stenbock, och härifrån kom Gustav Vasas tredje hustru, Katarina Stenbock.
LÄCKÖ SLOTT ligger på en udde i Vänern och ser ut som ett riktigt sagoslott. Jag blev ordentligt besviken när jag fick höra att kameran jag bar på inte fick användas inne i slottet, så det blir bara en bild av fasaden och en av sommarängen utanför. Kanske det har ändrats numera, för det finns gott om bilder på internet inifrån slottet.
HUSABY KYRKA ligger sydost om Kinnekulle, i Götene kommun. Kyrkan är relativt liten, men ändå mäktig med höga väggar och ett trippeltorn. Tornet byggdes på 1000-talet till den stavkyrka som stod här tidigare. I början av 1100-talet byggdes nytt långhus och kor. Olof Skötkonung lät döpa sig i en bäck i närheten. Enligt traditionen var han och drottning Estrid begravda vid två gravmonument framför kyrkan, men vid undersökningar har man kommit fram till att det inte stämmer. Danskarna försökte elda upp den 1566, men det mesta klarade sig då kyrkan var av sten. Kyrkan fick en nytt tak, och den används än idag.
HJO ligger vid Vätterns västra strand och är en av av Sveriges bäst bevarande trästäder (Eksjö, Hjo och Nora). Här finns en vacker stadspark med gamla trävillor. De och parken byggdes som kurort i slutet av 180-talet.
HUNNEBERG ligger öster om Vänersborg och Trollhättan vid Vänerns sydspets. Berget är sedan 1351 kunglig jaktmark och här jagar kungen älg än idag. Berget är ett platåberg med branta sidor och en platt topp och här finns flera vandringsleder.
I SJÖTORP möter Göta Kanal Vänern. Vi stannade till för att titta på slussarna, men det blev mest fåglar jag tittade på.
KARLSBORG ligger vid Vätterns västra strand. Göta kanal delar centrum. Tanken var att Karlsborg skulle fungera som Sveriges reservhuvudstad, så under åren 1819-1909 byggde man en fästning där riksdag, regering, valutareserv och kungahuset skulle inrymmas vid fara. Den långa byggtiden gjorde dock att fästningen var omodern redan då den stod klar.
Flera av bilderna här nedan är tagna från RAMBERGET på HISINGEN. Vår dotter bodde nedanför "ÄTTESTUPAN" under sina studieår, och Ramberget med Keillers park var ett givet utflyktsmål när vi var där. Bilden på en lycklig Jonathan är när han vaknar på IKEA:s parkering i KÅLLERED och inser att han ska få gå in och köpa sig några gönkar. Gönkarna var små underliga gosedjur som närmast var samlarobjekt för barnen Rask under några år.