SVERIGE
Klicka på en bild om du vill se den större, och klicka igen för att återgå. Sidan ses helst på större skärm (dator) för att bilderna ska visas i rätt ordning. Skrolla ner eller använd genvägarna nedan.
Det finns en by som heter Falmarksheden, men det är inte den som avses här, utan hedområdet mellan Östra Falmark och flygplatsen. I skogskanten vid sjön, "bak hajda" (bakom heden), har vi vårt sommarparadis.
En uppgift när jag lästa till lärare, var att göra en kortfilm. Släkt och vänner ställde upp helhjärtat och vi spelade in hela handlingen på de få timmar det var tillräckligt ljust en lördag mitt i november. Tyvärr kom snön under inspelningen, vilket ställde till det då vi spelade in scenerna i den ordning det var mest praktiskt, inte i den ordning de skulle komma i den färdiga filmen. Jag fick flera år senare höra av rektorn på den skola jag arbetade, att han hade fått se filmen på universitetet när han läste där. Han, som är uppvuxen i Västergötland, hade dock haft problem att förstå replikerna. Vi pratade bondska i filmen. Eller försökte prata bondska. Det är väl egentligen bara Björn och Simon som emellanåt svänger sig med den dialekten i de här samlingen. Nåja, det var i alla fall roligt att göra filmen. Här är några bilder från inspelningen, huvudsakligen från heden. (Det är olika fotografer till bilderna.)
Vi bodde i ÖSTRA FALMARK till 2010 när vi flyttade till stan. Fortfarande är Östra Falmark en viktig plats för oss, då vi har både familj och vänner där.
BÖNHUSET ser ut som en liten kyrka där det står mitt i byn. Här finns bönhussal, samlingssal, ett mindre rum samt kök och toaletter. Bönhuset används flitigt, såväl för EFS gudstjänster som av byns andra föreningar och av privatpersoner. Bönhuset är en plats för alla i byn, oavsett om man är troende eller inte.
På falmark.net kan man läsa om bönhusets historia:
"1882 hade en skrivelse sänts till konungen med ”underdånig begäran om att Bureå skulle få bilda pastorat”. Östra Falmarks kom på förslag som en lämplig plats att bygga kyrkan på. Det blev trots allt så att kyrkan byggdes i Bureå i stället. Men 1932 göt byborna en grund till en bönhuslokal i Östra Falmark. 23/3 1935 var det dags för invigning och en stor skara samlades för att ta det nya bönhuset i drift.
Bönhuset ritades av A.Stenberg från Långviken, och tomten hade upplåtits som gåva. Sigurd Lundmark från Sjöbotten fick uppdraget att bygga bönhuset, efter att han lämnat det lägsta anbudet, 239 kronor. Det mesta av virket var skänkt. Man höll gudstjänster på söndagarna, och ofta även på vardagarna. Bibeldagar hölls tre till fyra dagar i följd.
Första åren firades julotta, och det var tur att vaktmästaren Georg Lundmark var morgonpigg, för han skulle hinna värma upp stora salen och även klättra upp i tornet på en stege för att tända en lampa som fanns där. Den tändes bara vid julotta."
ÖFIF:s klubbstuga, KLUBBIS, byggdes helt ideellt av av byborna själva. Klubbis och Bönhuset är grannar, vilket gör det möjligt att samnyttja lokalerna. Perfekt vid större arrangemang! På bottenplan finns en kombinerad idrottshall/festlokal samt kök och omklädningsrum med bastu. På övre plan finns en cafélokal med utsikt över idrottshallen. Här sportas det förstås, men här hålls också många fester, konserter, musikcaféer, julmarknader med mera.
Bilderna med reportageteam är från när SVT gjorde ett inslag om nybygget till Landet runt.
ÖFIF har även en HOCKEYPLAN. Även den är byggd av byborna. Fler bilder finns under "Tillsammans i byarna" längre ner på sidan.
BAGARSTUGAN byggdes gemensamt av ett antal fastigheter i byn en gång i tiden. Nybakt hällakaka och ljusugnsbröd från den, mums!
BYASÅGEN ägs av byns motorförening. 1945 bildades en trösk- och motorförening i byn. De byggde en tröskloge och en såg och köpte in den utrustning som behövder för tröskning, vedkapning och sågning av virke. Sågen används fortfarande av bybor som behöver virke till husbehov.
Numera är det MUSEUM i den gamla trösklogen. Här finns gamla redskap och bruksföremål.
Det finns flera platser där det går att bada i området. En av dem är BYABADSTRANDEN. Här hålls firas valborgsmässoafton och emellanåt ordnas byafester på stranden.
STÖVERBERGET ligger mellan Östra Falmark och Bodan. Ett härligt ställe att ha picknick på med utsikt över Bodaträsket. Inte sällan får man sällskap av slingrande huggormar på klipporna, så det kan vara bra att se sig för var man kliver.
En gång om år samlas byborna för BYASTÄDNING. Förutom att det blir fint, kan man småprata och ha det trevligt tillsammans.
DATAUTBILDNINGEN 2005 i Vux studiebuss blev populär. Många fler ville gå än vad det fanns platser. Läraren Lena Nilsson och datateknikern Sture Sundberg kom körandes med lektionssalen en gång i veckan. Ove konstaterade att det är roligare att spiksåga än att arbeta med datorer, men att även han behöver kunskaper i datorns värld och därför var han glad att få kursen. Jag föredrar definitivt datorn före spiksågning. Framför väldigt mycket, faktiskt.
FALMARKSTERRÄNGENarrangerades av ÖFIF under flera år. Ett år var vi var några som anmälde oss på längsta sträckan, milen. Lite som en fyllegrej, med den skilladen att vi var helt nyktra. Året efter hade de infört en gångklass som fick starta en timme tidigare än de andra vuxna. Tror de blev less att vänta på oss...
FISKE är inte min grej, men jag kan fota fiskarna. De tvåbenta. I Falmarksträsket och Bureälven finns det gott om gädda, abborre, braxen och lake. Inte fullt lika gott om, men populärare att fiska, är gös. Längre ner i älven finns även havsöring, öring och harr. Här är några bilder från en metartävling vid byabadstranden.
KRÄFTFISKE är roligare än vanligt fiske. Man behöver inte sitta och vänta lika länge. En kväll per sommar fiskas det kräftor i Östra Falmark. Första åren satte vi ut kanske tio burar och fick typ två kräftor. Nu börjar vi ha mer koll på var det kan löna sig att sätta ner burarna, så nu får vi så det räcker, trots att vi nöjer oss med färre burar. Det är nämligen fler som vill fiska än äta i vårt gäng. Här fiskas flodkräftor. De är rödlistade då de dött ut i de flesta svenska vatten på grund av kräftpest. Det är därför viktigt att tänka sig för så man inte bidrar till att sprida pesten hit.
Bilderna är från olika år. Ett år fiskade vi även snöskoter och fick napp.
Byarna FALMARKSFORSEN och VIKMYRAN sitter i princip ihop. Det är två små och vackra byar vid Bureälven, nära flygplatsen.
SJÖBOTTEN betyder den längst in i viken belägna platsen. Jämför med Bottenviken. Tidigare var Sjöbotten en av Falmarks fäbodar. De första bofasta var antagligen barn till bönder i Gamla Falmark. (Källa: sjobotten.nu)
Vi gör ett besök hos BRITT-MARIE och OLOF VESTERMARK och deras vackra jersey-kor.
GAMLA FALMARK ligger på andra sidan sjön, räknat från Östra Falmark. Byanamnet kommer från mansnamnet Fale och efterledet -mark. Norrländska byar med efterledet -mark är ofta från äldre medeltid och gavs till nybyggen i skog eller i utmarken. (Källa: Wikipedia)
Johan Bure (1568-1652), släktforskade och skrev en släktbok över Bureätten. Enligt den bodde en välbärgad säljägare vid namn Härse i Bureå. Han var lärd och kallades därför "abboten i Bure". Härse hade tre söner, Olof, Fale och Mats. Olof byggde ett kloster i Bureå. Fale byggde på fadern Härses fäbodar och kallade det Falmark. Detta ska ha skett på 1400-talet. (Källa: Wikipedia).
Modern DNA-forskning ifrågasätter dock om Olof och Fale var bröder. Förgreningen mellan Falmark och Bureå verkar ha skett tidigare. Frågan är om Falmark anlades av en tidigare Fale i Bureätten. Det skulle kunna stämma bättre med efterleden -mark, vilken tyder på att Falmark anlades tidigare än på 1400-talet. (Källa: buredna.sjolunds.se)
TRETTONDAGSCUPEN samlar byarna hockey-bockeylag för en turnering. Lagen består av både herrar som spelar hockey och sådana som spelat hockey(-bockey) i sin ungdom. Tyvärr är det inte helt ovanligt att det slutar med någon skada, men roligt verkar de ha. Hockeybockey är ungefär som hockey men med boll istället för puck. Sedan 1971 heter det visst rinkbandy, men det tar några år att lära om sig.
TRÄSKKAMPEN består av stafett runt sjön och dragkamp där varje by har ett lag och tävlingar där man tävlar enskilt för sin by. Lägg till underhållning, mat, fika och trevligt umgänge, både på dagen och kvällen, så har du receptet för en lyckad dag.
Se gärna övriga bilder från Västerbotten också.