studiofoto: kamerainställningar


Vid studiofoto måste man ställa in kameran manuellt (i alla fall om blixtlampor används) eftersom ljuset förändras när blixtarna avfyras. Kameran kan inte mäta upp ljuset i förväg.

Exponeringstid: Blixten avfyrar allt ljus under bråkdelen av en sekund, så det är ingen vits att experimentera med olika exponeringstider. Väljer man för kort tid blir inte hela bilden exponerad av blixten. Man bör välja den tid som rekommenderas som blixtsynkroniseringstid för den aktuella kameran. Canon EOS d1200 har 1/200 som blixtsynkroniseringstid.

ISO: Ett lågt ISO-tal ger högre kvalitet på bilden, och i fotostudion där det finns mycket ljus att ha ta till finns det ingen anlednings att välja ett högt ISO-tal. På era kameror väljer ni ISO 100.

Bländare: Bländaren kan du däremot variera. Du väljer bländare efter vilket skärpedjup du vill ha. Till porträtt väljer man ofta kort skärpedjup (stor bländare) och ställer fokus på ögonen. Om du fotar en grupp kan du behöva ett större skärpedjup för att alla deltagare ska bli skarpa. Om ditt motiv rör sig kan det också vara bra att satsa på ett lite större skärpedjup för att minska rusken för oskarpa ögon. Ett kortare skärpedjup minskar risken att ojämnheter på bakgrunden ska synas.

Vitbalans: Ställ helst in vitbalansen manuellt, i andra hand på "Blixt". Fotografera gärna i raw och inled varje serie bilder med att fotografera ett gråkort så blir det lätt att finjustera vitbalansen i efterhand.

 

Läs mer om utrustning vid studiofoto.

Läs mer om ljussättning vid studiofoto.