SVERIGE
Klicka på en bild om du vill se den större, och klicka igen för att återgå. Sidan ses helst på större skärm (dator) för att bilderna ska visas i rätt ordning. Skrolla ner eller använd genvägarna nedan.
HÖRBY hittar du på en egen sida då det är många bilder därifrån.
HOVS HALLAR är en kusststräcka med dramatiska klippor i nordvästra Skåne. Hallar är en tidigare variant av ordet hällar, alltså klippor. Det är även det ordet som har gett namn åt landskapet Halland, som gränsar till Bjärehalvön i norr. Här i Hovs hallar spelades den Ingemar Bergmans kända scen in där riddaren Antonius Block (Max von Sydow) spelar schack med Döden (Bengt Ekerot) i Det sjunde inseglet. (Källa: Wikipedia)
TOREKOV är ett pittoreskt fiskeläge med kullerstensgator, fiskestugor och kaptensgårdar. Numera är det en utpräglad turistort med hotell, restauranger och höga huspriser. En liten byggnad kallad Skjulet har varit samlingspunkt sedan 1700-talet. Man kan tänka sig att kvinnorna satt här och oroligt väntade på att männen skulle komma tillbaka efter att ha varit till havs. Här möttes sjöfolk och gjorde upp affärer. Av den anledningen kom skjulet även att kallas Börsen. Utrycket "hålla börs" fick sedan även andra betydelser som att lösa problem eller berätta nyheter och historier för varandra. I skjulet finns en mängd namnbräder från gamla fartyg samlade. Det är fartyg som förlist i Torekovstrakten eller förts hit för att demonteras. Fartyg som inte längre gick att använda togs isär och delarna såldes. Det sägs att många hus och andra byggnades i Torekovstrakten delvis är byggda av fint trä som ropats in på någon vrakauktion för länge sedan. På 1900-talet började man samla ihop namnbräderna och sätta upp den i Skjulet. (Källa: torekov.se) Den gamla uppstoppade krokodilen som hänger i taket stals tyvärr ett halvår efter att bilden togs.
KULLAHALVÖN, eller KULLEN som den också kallas, är halvön söder om Bjärehalvön. Här finns bland annat Höganäs, badorten Mölle och Kullens fyr. Vi begav oss istället till orten ARILD, som lär vara en idyllisk fiskeort vid havet. Det var dock inte mycket torrare på land än i havet denna dag, och lusten att vandra runt och upptäcka infann sig inte riktigt. Vi höll oss kring den lilla hamnen och bestämde oss snart för att göra ett besök hos FLICKORNA LUNDGREN PÅ SKÄRET istället. Här har det serverats kaffe och kakor sedan 1938. I slutet av 1930-talet var det svåra tider. Alexander Lundgren började ställa in sig på att tvingas sälja sitt älskade hus vid Skäret. När de äldsta dottern fick höra det föreslog hon att de skulle starta en kaffestuga och ta betalt för kaffet. Det gick bra och snart kunde de engagera traktens fiskarfruar för att diska och putsa kopparkaffepannorna. De sju systrarna Lundgren blev kända i hela riket för såväl sina goda kakorna den vackra miljön. 1945 kom självaste kronprins Gustav Adolf på besök. Den blivande kungen blev sedan en trogen gäst ända till sin bortgång 1973. (Källa: flickornalundgren.se) Här ska man helst sitta i trädgården och njuta, men en regnig dag som denna fick det bli fika inomhus i det stora växthuset. Det var trevligt det också. Och torrt.
Har du hört talas om när Daniela och Josef bakade pepparkakor på ett litet spritkök? Det var under en tältweekend på Söderåsen i november. Händelsen blev grunden för skräckisen Vi hade i alla fall tur med tältet som hade filmpremiär på deras bröllop. Söderåsen är en nationalpark i nordvästra Skåne som man gärna återkommer till gång på gång. Den som säger att Skåne är platt, har inte varit här. Området kallas Skånes Grand Canyon. Här finns vackra lövskogar, vattendrag och Kopparhatten som med sin höjd på 200 meter erbjuder en fantastisk utsikt. Vi tältar inte där på nätterna, som vissa andra, men har en aning sena vanor. En natt fick vi se vita hjortar bland lövträden. Oändligt vackert, men tyvärr mörkt och svårt att fotografera, så ni får bara tänka er den upplevelsen.
Orterna på den här sidan sorteras efter kommun, men Söderåsen fick en egen rubrik då nationalparken ligger i fyra kommuner: Bjud, Klippan, Svalöv och Åstorp.
HELSINGBORG ligger vid Öresunds smalaste del. Härifrån är det bara 3,5 kilometer över till Danmark. Färjeresan över går så snabbt, att man har infört en "tura-biljett" för dem som vill åka fram och tillbaka flera gånger för att hinna äta i lugn och ro. Intill båtarna, med bara en pir som avskiljning, finns stranden Tropical beach. Det är en helt naturlig sandstrand med helt naturliga palmer på en fullständigt onaturlig plats.
Slottet SOFIERO ligger vid Öresunds strand en halvmil norr om Helsingborg centrum. Till det hör en 15 hektar stor parkträdgård med norra Europas största samling av rhododendron. De flesta blommar under försommaren. Vi var där i början av augusti och det mesta var utblommat, men det var fint vandra runt i parken ändå. 2010 blev parken utsedd till Europas vackraste park.
ÖNNESTADSGYMNASIET är ett naturbruksgymnasium en dryg mil väster om Kristianstad. Här kan man lära sig både lantbruk och skogbruk och att ta hand om djur av olika slag. Trots att vi fallit för åldersstrecket för att kunna söka som elever, har vi fått titta in ett par gånger och träffa de söta djuren.
ÅHUS ligger vid Helge ås utlopp i Hanöbukten. Orten har cirka 10 000 åretruntboende och är dessutom en sommarort med många sommargäster. Under sin blomstringstid på 1200-1400-talet byggdes en stadsmur runt halva staden och en vallgrav runt andra halvan. Stadsmuren är Sveriges näst bäst bevarade efter Visby.
Åhus är också en populär badort med ett antal havsbad. Vi har besökt Täppet några gånger. Även om badet är riktigt fint, är det nog glassen som lockar mest. Nere på stranden finns en "vanlig" glasskiosk, men det är uppe vid parkeringen det är kö. Där kan man köpa kulglass i nybakade våfflor. Beställer man två kulor får man fyra. Det går till och med välja "delad kula" vilket innebär att man får en kula vardera av två olika smaker för första kulan. Enligt många Sveriges godaste glass.
1,5 mil sydväst om Åhus ligger VITTSKÖVLE SLOTT. Det byggdes i mitten av 1500-talet och är Skånes största borg med över 100 rum. Slottet är privatägt och fungerar som privatbostad, men parken är öppen för besökare.
FORSAKAR är en ravin i LINDERÖDSÅSENS östra sluttning. Det är flera vattenfall som gör anspråk på att vara Skånes högsta, beroende lite på hur man räknar. Forsakarbäcken gör anspråk på ha de två största med två högsta med fallhöjder på 10,6 respektive 7,4 meter. Namnet uttalas forsa-kar, och det är avsatsen, "karet", som har gett platsen sitt namn. Det är oerhört vackert denna höstdag, inte minst efter att Signe förgyllt marken med sina lövänglar.
BOSJÖKLOSTER ligger i Höör på en halvö mellan Ringsjöarna. När klostret byggdes var området en ö. Vikingahövdningenen Tord That, även kallad "den skäggige Gaggae", hade låtit döpa sig och en stor donation från honom gjorde det möjligt att bygga klostret. Det var rikt och hade högt anseende. Klostret hade rätt att ge avlat, det vill säga förkortad pinotid i skärselden. Efter reformationen övertog kronan klostret och gav sedan bort det som förläning (belöning för krigstjänst). Numera är det ätten Bonde som äger slottet, och de har öppnat slottet för allmänheten.
Slottskyrkan tillhör Ringsjö församling och här håller Svenska kyrkan gudstjänster än idag. I väggen bakom orgelläkaren finns det "ljudkrukor" inmurade. De fungerade som en sorts ljudanläggning för att förstärka nunnornas sång och böner.
Här finns även Skånes största träd, en ek som kallas tusenårseken. Riktigt så gammal är det nog inte, utan snarare 600-800 år. Eken är ihålig och man har avlägsnad död vet och bränt insidan för att förlänga livslängden. (Källor: Wikipedia, Svenska kyrkan och Skåne naturskyddsförening)
Naturreservatet RÖVAREKULAN ligger drygt 1,5 mil sydväst om Hörby (men hör till Höörs kommun). Platsen har fått sitt namn efter rövare som sägs ha härjat i dalgången. Naturen är vacker med en brant ravin ner mot Bråån. Enligt sägner ska det ha funnits en rövarkula med järndörr djupt inne i ravinen. (Källa: Länsstyrelsen) Några rövare har vi inte sett till där, men däremot några barn som påstår sig vara osynliga. Och en mycket vacker stenvalvsbro. Inte lika vacker som busungarna dock.
Vid infarten till HARLÖSA finns en nostalgimack med gamla BP-prylar. I början av 1950-talet öppnades en BP-mack och verkstad här. När Statoil köpte upp alla BP-mackar 1993, övergick den till Uno-X. Det blev dock svårt med lönsamheten när alla stormackar kom och 1998 lades macken ner. Då satt mackföreståndaren Sven Malmborg igång att renovera macken för att få den att likna den gamla BP-macken (källa: Frosta Härads Hembygdsförening. Det går inte förneka att man blir glad när man kör förbi.
HJULARÖDS SLOTT tronar vackert i Harlösa socken i Eslöv. Här spelades utescenerna i SVT:s julkalendrar Mysteriet på Greveholm in. Slottet byggdes på slutet av 1800-talet med två franska medeltidsslott som förebilder. Det byggdes dock hälften så stort som dessa. Den vita slottsliknande flygeln, Kavaljersflygeln, byggdes 1917 efter att det aviserats att den ryska tsaren skulle kolla på besök. Så blev det dock inte. Slottet är privatägt, men allmänheten är välkomna att vandra i slottsparken. Håll dig dock utanför vallgraven. (Källor: hjularod.se och harlosa.nu)
SJÖHOLMENS STATION är en mycket vacker, men förfallen, station med träpaviljong. Arkitekten Folke Zettervall vurmade för det fornnordiska. Det syns. Hit kom stadsfolket för att njuta av sommar, sol och frisk luft. De riktigt rika åkte till Falsterbo och Mölle. Till Sjöholmen åkte de som som hade pengar och semester, men inte var riktigt lika rika. När bilarna blev vanligare, valde färre att åka tåg till pensionat och strand och 1971 las stationen ner.
Informationen ovan är hämtad ur ett reportage i Kvällsposten 2015. Det var det reportaget som väckte min nyfikenhet för några år sedan och fick oss att samma år leta reda på stationen. Vi gissade att den borde ligga någonstans där järnvägsspåret ligger nära sjön, men fick leta ett bra tag då stationen låg väl dold i mängder av sly. Förhoppningsvis kommer fler att få njuta av den vackra järnvägsstationen framöver. Det ser ut som ägarna har fått bygglov att göra stationen till ett litet vandrarhem. Otroligt roligt om den renoveras!
BRÖSARP BACKAR är ett kulligt och mycket vackert område som hålls öppet av betande djur. Här är många filmer inspelade, bland annat scenerna från Körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta, Hasse Alfredssons och Tage Danielssons Äppelkriget och reklamfilmerna för Bregott. (Källa: brosarp.se)
ALUNBRUKET sägs vara Skånes äldsta kaffestuga. Redan 1930 började Hilda Nilsson servera kaffe med hembakat i sitt hem. Kaffestugan drivs fortfarande av samma familj, men nu i fjärde generation. (Källa: Alunbruket) Själva alunindustrin i byn ANDRARUM bedrevs från 1600-talet till 1912. Från början av 1950-talet till 2008 har det ordnats dans på dansbanan vid Alunbruket. Dansbanan fungerar fortfarande utmärkt vid vårt besök 15 år senare får vi bevisat för oss.
HALLAMÖLLA påstås ofta med sin fallhöjd på 23 meter vara Skånes högsta vattenfall. Det räknas dock inte, hävdar andra, då fallet består av fem avsatser och inget av dem är enskilt högre än Forsakars fall. Oavsett vilket är det vackert här. Hallamölla ligger i Verkaån och namnet kommer en kvarn (mölla = kvarn) som legat på platsen sedan 1400-talet. Den nuvarande byggnaden är från 1850-talet. Kvarnen fungerar fortfarande och visas på söndagarna under sommaren. (Källor: Wikipedia och Brösarp)
HAVÄNG är ett naturresarvat vid Hanöbuktens södra del, i närheten av Brösarps backar. Här möts hedmark, sandstäpp och milsvida sandstränder. Här finns också Havängsdösen, en gravkammare som byggdes för cirka 5500 år sedan. Den låg länge dold under sanden, men kom fram under en hösstorm 1843. (Källa: brosarp.se)
Även STENSHUVUD är en nationalpark vid havet. Den ligger söder om Haväng med två olika entréer. Naturen är omväxlande med berg, ädellövskogar, hedar och stränder. Sandstrandens utseende varierar med väder och vågor. När vågorna gått höga, särskilt höst och vinter, blir stranden stenig och smal. Sedan kommer sanden tillbaka och stranden blir bredare igen. (Källa: Sveriges nationaparker)
Stränderna på Österlen tillhör de farligare i Sverige på grund att det bildas underströmmar, särskilt vid hårda vindar och pålandsvind. Ibland blir strömmarna så starka att man rycks med även om man står på grunt vatten. Små barn ska man ha så nära sig att man kan gripa tag i dem vid behov. Det ser ofta lugnare ut där strömmarna är, vilket lurar ovana badare att bada just där det är farligast. Om du hamnar i en ström, försök inte simma mot den. Flyt med dit strömmen slutar eller försök simma ut ur strömmen i riktning med stranden. Strömmarna går oftast inte så långt ut. (Källor: Kvällsposten och Sjöräddningssällskapet)
Vid havet får man också vara uppmärksam på att det kan komma stora svallvågar, tills synes från ingenstans. De kommer från fartyg ute på havet. Jag har själv förvånats över dessa vågor som kommit plötsligt och sköljt långt upp på stranden.
Vid Stenshuvuds norra del ligger KIVIK, ett litet samhälle känt för sina äppelodlingar och Kiviks musteri. Även hamnen är värd ett besök.
KNÄBÄCKSHUSEN har en speciell historia. Knäbäck var en fattig fiskeby vid Haväng. Alla i byn tvingades flytta när Ravlunda skjutfält skulle utökas på 1950-talet. Byggmästare Liljedahl fick i uppdrag att riva husen mot att han fick byggmaterialet. Liljedahl drömde om att skapa ett museum med husen och köpte mark vid Rörums strand. Av materialet från de rivna husen byggde han upp 19 hus som kom att kallas Knäbäckshusen. Något museum blev dock inte möjligt att skapa, utan husen såldes allt eftersom de blev klara. 1959, när byn precis var färdigbyggd, brann stora delar av byn ner och fick byggas upp en ännu en gång.
Några av sjöbodarna flyttades också, och en ålabod fick bli kapell, Sankt Nikolai kapell. Tidigare hölls regelbundet gudstjänster i det pyttelilla kapellet, men idag används det mest för dop och vigslar. Kapellet hotas av erosionen, och man överväger nu att flytta det.
Nedanför husen ligger ett mycket vackert havsbad, så fint att det kan vara närmast omöjligt att hitta parkeringsplats fina sommardagar. Man måste också vara medveten om risken för starka undervattenströmmar, särskilt när det är pålandsvind och höga vågor.
(Källor: Wikipedia, skylt i området och hörsägen. Det är inte säkert att allt stämmer.)
MANDELMANNS TRÄDGÅRDAR i RÖRUM var egentligen inget jag drömt om att besöka då jag inte sett tv-serien, men vårt resesällskap ville absolut dit. Det var tur, för det blev en höjdpunkt som jag återkommit till. Trots obefintligt trädgårdsintresse stortrivs jag i den fantastiska miljön.
BORRBY STRAND är en milsvid strand med vit sand och mjuka sanddynor. Vid vårt besök var det oerhört varmt och stora vågor. Ungdomarna i sällskapet hoppade i vågorna i timmar.
GLIMMINGEHUS är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Här finns mycket spännande, som till exempel hål genom vilka man kunde hälla kokande tjära över inkräktare. Gå en guidad tur och njut av att höra guiden berätta!
YSTAD är en charmig medeltidsstad med enorma sandstränder. Ystad lär ha 4 mil sandstrand. Precis som på Österlens havsstränder måste man dock ha en beredskap för att det kan bildas kraftiga undervattensströmmar när det blåser pålandsvind och det kan komma stora svallvågor "från ingenstans" långt efter att båtar passerat ute på havet. Är det inte badväder, är det ändå fantastiskt att vandra längs stranden.
Vi som oftast reser med husbil, ser en tydlig trend att Ystad och delar av Österlen blir svårare och svårare att besöka. På parkering efter parkering kommer det upp skyltar om att vi inte är välkomna. Antagligen en följd av att husbilsfolk tagit sig väl stora friheter. Ska man övernatta, och är ute i tid, går det boka plats på en camping. Att parkera några timmar för att uppleva Ystads gator, caféer och restuaranger eller ta sig ett bad, har däremot blivit jättesvårt. I somras (2020) blev det bara en snabb hamburgare på Max när vi åkt till Ystad för att gå ut och äta. Vi hittade ingenstans att parkera. Jag upplever att vackra Ystad har blivit svårtillgängligt.
I Ystad kommun och på södra delen av Österlen ligger KÅSEBERGA och ALE STENAR. Kåseberga är ett gammalt fiskeläge. Vid havet finns en 30 meter hög rygg som stupar brant mot havet. Här uppe finns Ale stenar, Sveriges största bevarade skeppssättning. Den består av 59 stenar och man tror att den är från järnåldern. Det är oklart varför sådana här skeppssättningar gjordes, men många tror att de är gravmonument. Det finns också teorier att skeppssättningen kan ha haft astronomiska funktioner, ungefär som en kalender. Skeppets mittlinje pekar mot den punkt på horisonten där solen går upp vid vinter- respektive sommarsolståndet.
Att LUND är en gammal stad. När domkyrkan byggdes under 1100-talets första hälft var Lund Danmarks viktigaste stad. Staden blev ärkebiskopssäte för Norden 1103 och här inrättades Nordens första universitet 1425. Med tiden försvagades dock Lunds ställning. I samband med freden i Roskilde 1658 blev Lund svenskt. När 1800-talet inleddes var Lund, enligt Tegnér, en "akademisk bondby" med cirka 3000 invåndare. Idag är Lund Sveriges toflte största stad med cirka 94 000 invånare (2019). (Källa: Wikipedia) Mycket av den medeltida karaktären finns kvar och staden är fortfarande en studentstad med allt vad det innebär. Inte minst att det är cyklister överallt. Det allra viktigaste med Lund är dock att vår dotter Daniela bor här med sin man Josef. Bilderna är tagna inne i Lunds centrum och i den närbelägna Rinnebäcksravinen.
I Lunds kommun ligger även GENARP och på toppen av Romeleåsen spahotellet THE LODGE. Här firade vi vår 30-åriga bröllopsdag. Hotellet är byggt kring en gammal jaktstuga som kallades Romelestugan. Med inspiration från Aspen i Colorado och lodgerna i Klippiga bergen byggdes hotellet i New England-stil. Resultet blev en idyll på bergstoppen med utsikt över skog och åkrar. Och om du undrar över bilden med glass och banan, det här är första och enda gången vi har ätit svart vitlöksglass. Det var faktiskt riktigt gott!
Ser HÄCKEBERGA SLOTT i Genarp bekant ut? Här har en omgång av Stjärnorna på slottet spelats in. Något sådant lär vi inte bli inbjudna till, men en god middag på terassen går inte av för hackor heller.
På BRÄNNERIETS GÅRD i NÖBBELÖV kan du köpa bär, grönsaker och vackra blomster. Vi tänkte bara äta lunch där, men det var så mysigt så vi blev kvar en bra stund trots värsta getingsäsongen.
LOMMA kommun är en av de kommuner som gränsar mot Lund. När solen steker tar Lunds studenter sina cyklar och förflyttar sig den dryga milen till stranden i Lomma. Vi har bara stannat till som hastigast, men Lomma måste få komma med här för att du ska få fundera på vilken sång Jonas tänker på. Jag vet, den är usel, men hela raska släkten sjunger alldeles för ofta på den, och min farbror (som inte är en Rask) tror att artisterna var klasskompisar till honom på musikhögskolan i Malmö. Ingen vet om det stämmer. Nästan ingen. Men de har i alla fall fått en Grammis.
JAKRIBORG dök upp en dag utanför tågfönstret. Tyvärr hann ingen annan i mitt sällskap se vad jag såg och ingen tycktes riktigt tro mig när jag sa att det stod en hansastad på lägdan. Efter en viss googling fick uppenbarelsen ett namn och tillsammans med Daniela och Jonas bestämde vi oss för att göra ett besök. Jakriborg är ett relativt nytt bostadsområde i Hjärup, Staffanstorp. De första hyresgästerna flyttade in 1999. Byggnadsstilen är en pastisch på hansastäderna vid Östersjön och Nordsjön och Lundaslättens gamla byar. Området kännetecknas av branta tak och vindlande gränder. Färgsättningen påminner starkt om de medeltida danska städerna. Utformningen har lett till mycket debatt. Jag tycker det är vackert.
VOLLSJÖ är en tätort i Sjöbo kommun. Här var Piratenmuséet vårt mål. Nils Fritiof Adam Nilsson, "Piraten", var son till en stins och växte upp i stationshuset i Vollsjö (revs 1983). Han beskrev sig själv som en "vanartig son". På Katedralskolan i Lund blev han ombedd att sluta och på läroverket i Ystad blev han relegerad. Ändå tog han studenten som privatist i Kristianstad en termin före sina tidigare kamrater. Han läste juridik och blev advokat, men var också en god historieberättare. Hans debutbok Bombi Bitt och jag gjorde stor succé och han blev författare - berömd i hela landet. Jag misstänker att han numera är mest berömd för inkriptionen på sin gravsten i Ravlunda på Österlen: "Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972." (Källa: piratensallskapet.se)
ÖVEDSKLOSTER är en by i Sjöbo kommun. Här finns ett rokokoslott i röd sandsten som vi gärna stannar till vid, mest för att se om alpackorna är ute. De är så söta! Slottet är privatbostad, men trädgården öppen för besök dagtid.
Gården ERIKSGÅRDEN en knapp mil utanför utanför Sjöbo frestar med bär i olika former. De går köpa färdigplockade eller som självplock, eller så äter man dem på plats från gårdens bärbuffé. Mums! Upptäcker att jag inte har en enda bild av bären. Får skylla på att åskan och spöregnet gjorde entré i samma veva som vi hade försett oss med bär och tillbehör. Fokus låg inte på att fotografera i det läget. I de gamla stallarna finns också restaurang och gårdsbutik. Ute på gården kan man leka bland gungor och klätterställningar. Det finns till och med en höskulle med halm att hoppa i.
SKANÖR och FALSTERBO ligger på Sveriges sydvästliga "hörn". På medeltiden var de rika och ansedda handels- och fiskestäder. Idag är Falsterbo och Skanör sammanslagna och en del av Vellinge kommun. Skanör-Falsterbo har totalt ungefär 7500 invåndare (2019). (Källa: Wikipedia)Från Skanörs hamn kan man se Öresundsbron och kvällstid glimrar det vackert från lamporna på Lillgrundets vindkraftverk. På båda sidor om hamnen finns det sandstränder. På en del av stranden står mängder av färgglada badhytter. På Vellinges stränder finns det totalt över tusen. De är eftertraktade och svåra att få tag på och regelverket kring dem är strängt. Om badhytten täcks av sand och den behöver grävas fram, måste det göras för hand. Sköter man inte underhållet så badhytten blir i för dåligt skick, får den endast ersättas i undantagsfall.
SMYGEHUK är en hamn och ett fiskeläge i Trelleborgs kommun. Här finns Sveriges och Skandinaviska halvöns sydligaste udde. På bilden med de rostiga pålarna ser du en utkiksplats vid sydspetsen. Den vita byggnaden är Köpmansmagasinet. Det sägs att den byggdes för att hysa smuggelgods. (Källa: trelleborg.se). Nu är det konstuställning här.
Området är rikt på huggormar. 2019 byggdes ett 190 meter långt staket för att skilja på ormarna och turisterna i hamnen. De ormar som ligger på fel sida lyfter man helt enkelt över till andra sidan. Hur ormarna gör med de turister som förirrat sig till deras sida förtäljer inte historien.