Bia Rask Webbkurs

WEBBPROJEKT

KOMMA IGÅNG I DREAMWEAVER

 


Det finns massor med guider och hjälpsidor i form av pdf:er, videor och annat på internet. Googla dig fram!

Vänj dig att ta hjälp av Adobes användarhandbok när du vill veta hur man använder Dreamweaver.

Behöver du hjälp med koden hittar du den på w3schools.com.

Saknar du internetuppkoppling emellanåt kan du ladda ner den omfattande pdf:en Hjälp om Adobe Dreamweaver CC i förebyggande syfte. Perfekt att ha som uppslagsbok!

 


Rotmapp

Du bygger normalt webbplatsen i din dator, men för att andra sedan ska komma åt den lägger du sedan upp filerna på en webbserver. En webbplats består av flera filer som länkas ihop. Du kan till exempel inte klistra in en bild i en webbsidan, utan skriver kod som berättar var bilden ska visas och var den finns att hämta. För att allt material ska följa med är det viktigt att allt ligger i en speciell mapp. Den kallar man för rotmapp.

Man kan likna rotmappen med en resväska. När du ska ut och resa packar du din väska. Det som ligger i väskan kommer med på resan. Det som ligger kvar i garderoben hemma kommer du inte att kunna använda på resan. Det hjälper inte om du skrivit en aldrig så tydlig lapp om exakt var i garderoben badbyxorna ligger, och lagt lappen i väskan. Du kommer inte att kunna använda badbyxorna på beachen på Teneriffa. Samma sak är det med bilder eller annat som du lägger på din webbsida. Finns inte bildfilen i din rotmapp kommer den inte att kunna visas när rotmappen flygit iväg genom etern till ditt webbhotell.

Det är jättejätteviktigt att du kopierar in allt material (andra filer, t ex bilder) som du ska använda på din webbsida så det finns i rotmappen innan du lägger in det på din webbsida. Du kan med fördel lägga filer i undermappar, men undermapparna måste ligga i rotmappen! Allt utgår från den.

Som alltid finns det förstås undantag: Om du ska bädda in material från andra webbplatser kan du länka till den sidan. Då behöver det inte ligga i rotmappen. Men å andra sidan vet du inte vad som händer framöver på den site du länkar till. Om de tar bort filen, eller ger den ett annat namn eller en annan adress, kommer den inte längre att visas på din site heller. (I det här läget måste jag förstås nämna att du inte kan använda dig av andras material hur som helst, du måste följa upphovsrättslagen. För att använda dig av andras material måste du oftast fråga om lov först.)

För att Dreamweaver ska veta var rotmappen är måste man ställa in det. Läs mer under rubriken "Hantera plats".

Hantera plats (Dreamweaverplats)

Dreamweaver kallar det för "hantera plats" när man talar om var rotmappen finns samt gör de inställningar som behövs för att kunna publicera filerna på internet. (Känner du inte till inloggningsuppgifterna ska du ändå peka ut rotmappen innan du börjar skapa din site, men kan vänta med att fylla i resten.)

  1. Öppna Dreamweaver
  2. I välkomstrutan som kommer upp väljer du Skapa ny > Webbplats. (Alternativt går du till panelen Filer/menyn Plats > Hantera platser > Ny plats.)
  3. Vi Platsnamn skriver du något som gör det lätt för dig att veta vilken webbplats det gäller, lämpligen företagets/sidans namn.
  4. Klicka på mappsympolen till höger om Lokal mapp för platsen och leta dig fram till önskad rotmapp. Har du ingen sådan väljer du Ny mapp och ger den ett bra namn så du aldrig behöver fundera över vilken mapp det är. Klicka Välj.
  5. Gå till fliken Servrar.
  6. Kicka på plustecknet (eller på namnet om du vill göra ändringar).
  7. Fyll i de uppgifter du fått från ditt webbhotell (eller i vårt fall från läraren). Prova gärna med Test-knappen att det fungerar som det ska. Klicka på Spara.
  8. Klicka Spara.
  9. Klicka Klar.

Era uppgifter

Fylls i under fliken Servrar:

Servernamn: Valfritt namn

Anslut med: FTP

Port: 21

FTP-adress: namn.gglabb.se (exempel stina.gglabb.se eller jonsson.gglabb.se)

Användarnamn och lösenord har du fått av läraren

Rotkatalog: /public_html/

Webb-URL: http://namn.gglabb.se

Hjälptext: Om Dreamweaer-platser 

Film: Simplified site setup in Dreamweaver CS5

Publicera filer

  1. Spara filen/filerna.
  2. Gå till panelen Filer.
  3. Markera den eller de filer du vill publicera.
  4. Klicka på symbolen för Skicka fil(er) till Fjärrserver [det namn du gett servern]. Ser ut som en pil som pekar uppåt.
  5. Du får frågan om du vill skicka med beroende filer. Har du uppdaterat stilmallen eller infogat en bild kan du svara Ja för att slippa publicera dem manuellt.

Vill du se hur det ser ut på servern kan du klicka på symbolen för Använd dubbel visning för att se både lokala platser och fjärrplatser. Knappen består av en större ruta med en mindre ruta i nedre vänsta hörnet och en pil som pekar snett uppåt. Du kan även publicera eller ladda ner filer genom att dra dem mellan fjärrserver och lokala filer (din dator) i rutan som kommer upp.