dagbok maj 2016


Dagobken är för dig som vill förbereda dig inför en lektion, repetera det vi gått igenom eller har missat en lektion. Här ser du vad vi ska göra/har gjort och hittar länkar till aktuella delar av "Lär mig-sidorna" och andra resurser. Vänta inte med att ta igen det du missat! Det är svårt gå vidare om man saknar kunskaper som nästa moment bygger på.

måndag 2 maj

tyska kocken: första deadline

torsdag 5 maj

Kristi himmelsfärds dag

måndag 9 maj

tyska kocken: granskning, testning & validering

Se 7 granskning/testning och 8 publicera webbplatsen och kontrollera igen i läroboken.

 

tyska kocken: sista deadline


torsdag 12 maj

Observera att 15 maj är sista dag för kompletteringar av gamla rester!

formulär

Genomgång formulär.

Skapa en sida som heter form.html direkt i din rotmapp. På den skapar du sedan ett formulär som är tänkt att användas för felanmälan på ett fastighetsbolags hemsida. Du väljer själv om du gör en "vanlig" html-sida eller arbetar i Bootstrap. Gör formuläret snyggt och ändamålsenligt - det ska vara praktiskt både för den som gör felanmälan och för personalen på fastighetsbolaget. Fundera vilka formulärobjekt som är lämpliga, vilka uppgifter som bör vara obligatoriska och hur informationen i epostmeddelandet som går iväg blir tydligt för personalen.

Kom också ihåg att skapa en länk/knapp från din portalsida till formuläret.

Formuläret ska innehålla:

 • Namn
 • E-postadress
 • Telefonnummer
 • Adress
 • Beskriving av problemet
 • Kryssruta där man godkänner att fastighetsbolagets representanter går in med nyckel när den boeende inte är hemma
 • Uppgift om det finns hund, katt eller andra husdjur i lägenheten

 

om du får tid över

Lägg in ett formulär på någon av dina sidor i Wordpress. Lägg också en länk till den sidan på sidan form.html så jag upptäcker den. Använd ett plug-in, till exempel "Fast Secure Contact Form".

 

Ni som var borta: Läs igenom sidan formulär i läroboken och gör formulär-uppgiften ovan.

måndag 16 maj

javascript

Genomgång javascript.

Skapa filerna testa_js.html och testa_js.js direkt i rotmapp. I .html-filen skapar du en sida där du provar olika JavaScript. Själva skripten lägger du i .js-filen.

Före sluttaggen </body> lägger du in följande kod:

<script src="testa_js.js"></script>

Du väljer själv om du försöker skapa egna skript eller söka upp befintliga. Några exempel på vad du kan försöka göra:

 • Skapa ett välkomstmeddelande med besökarens namn.
 • Frågesport som rättas.
 • Lägga in en klocka eller datum på din sida.
 • Byta bild när man håller muspekaren över
 • Låta besökaren välja bakgrundsfärg på sidan
 • Låta besökaren ta reda på sin skärmbredd och -höjd

Låt fantasin sätta gränser!

Kom ihåg att göra en länk till sidan från din portalsida.

torsdag 19 maj

bilder på webben

genomgång

Bilder

 

uppgift

 1. Skapa en sida som heter bakgrund.html samt en stilmall till den. Ange en bakgrundsfärg i stilmallen.
 2. Gör en bakgrundsbild som går att upprepa utan synliga skarvar. Tänk mönsterpassad tapet: mönstret ska stämma när bilderna radas upp sida vid sida och under varandra. (Alternativt kan du skapa en bild som upprepas antingen i sidled eller höjdled.)
 3. Lägg med hjälp av stilmallen in bakgrundsbilden på sidan du nyss skapade (bakgrund.html).
 4. Gör en länk till sidan från portalsidan.

 

frivillig uppgift för dig som gillar att koda

Om man vill ha en bakgrundsbild som täcker hela sidan ställer det till problem att man inte vet hur stor skärm besökaren har. I blogginlägget Anpassa bakgrundsbild efter skärmupplösning(Webbhjälp) beskrivs hur man kan göra olika stora bakgrundsbilder och med hjälp av JavaScript kan välja lämplig storlek utifrån besökarens skärmstorlek. Inlägget är skrivet för Wordpress, men borde gå bra att anpassa så det fungerar för "vanliga" htim-sidor. Prova gärna, särskilt som det ger dig möjlighet att repetera JavaScript som vi arbetade med förra lektionen. (Jag har dock inte provat själv.)

 

genomgång av uppgiften "bildsajten"

Om du vill kan du göra uppgiften under helgen och få kompledigt på måndag förmiddag 23/5, men det förutsätter att du skickar ett mail senast söndag kväll med några av bilderna (krympta) så jag ser att du varit ute och fotograferat under helgen.


måndag 23 maj

fotografera till bildsajten

Bestäm ett tema och fotografera till sajten.

Du väljer själv om du fotograferar med systemkamera som du får låna på måndagslektionen eller med egen mobilkamera. (Gör du uppgiften i förväg använder du egen kamera.) Om du väljer mobilen, tänk på att du måste kunna föra över bilderna till datorn. Du kanske behöver ta med en sladd?

Bildspelet ska innehålla minst tio bilder, så fota många fler så du har bra bilder att välja bland. (Ovana fotografer brukar tro att det räcker med tio exponeringar för tio bra bilder. Det gör det inte. Själv brukar jag behöva fota hundratals bilder för att bli nöjd med tio.)

Ofta är det att rekommendera att välja antingen stående eller liggande bilder och i samma storlek. Själv blandar jag ändå, även om jag erkänner att upplevelsen störs av den "hoppande" känsla det medför. Du kan se vad jag menar om du tittar på exempelvis Italien-bildspelet på denna webbsajt. Särskilt irriterande blir det på små skärmar, eller med webbläsarfönstret krympt så det liknar en mobilskärm.

torsdag 26 maj

OBS! Om du är sjuk eller frånvarande av annan anledning, skriv ett mail idag och berätta om det som står vid punkterna nedan (under rubriken "dessutom ...").

 

bygg bildsajten

Redigera bilderna efter önskemål och gör dem lagom stora. Vad lagom är, är upp till dig, men man bör kunna se hela bilden på en normal skärm.

Gör en webbsida med ditt bildspel. Du kan skapa det med carousel i Bootstrap eller med valfritt annat verktyg. Repetera gärna hur man gör i under bildspel i läroboken.

Ladda upp sajten på nätet och gör en knapp från portalsidan.

Du har en stund till detta på måndag också.

 

om du hinner mer

Ta gärna en extra titt på bedömningskriterierna. Är det något du vill förbättra? Säg till mig om du gör några sista-minutenförbättringar så jag inte missar dem, då betygssättningen redan är i full gång.

 

dessutom ...

... vill jag prata med er en och en. Vi tittar igenom om du har några akuta sista-minuten-kompletteringar. Jag kommer också att be dig berätta lite om arbetet med Tyske kockens sajt:

 • Planering
  Vilken nytta du haft av den? Har du reviderat den under arbetet och i så fall hur?
 • Tillgänglighet
  Vad har du gjort för att sajten ska vara tillgänglig även för människor med funktionsnedsättningar?
 • Kvalitetstester
  Hur har du testat sidan (olika plattformar, webbläsare, operativsystem, validatorer, egna kontroller)? Vad kom du fram till? Vilka ändringar har du gjort efter kvalitetstesterna?
 • Kommentarer i koden
  Hur du har tänkt när du har kommenterat koden?
 • Utvärdering
  Vad du är nöjd med på sajten och varför? Hur kan arbetet förbättras?

 

Vi ska också komma ihåg att checka om ni vill med BF-arna till nästa torsdag eller inte och vad det i så fall innebär för webblektionen

 

måndag 30 maj

redovisa tyske kocken och bildsajten

utvärdering

betygsamtal

 

Utvärderingen och betygssamtalet är flyttat till detta pass på ert önskemål från måndag 2/5. På måndag har ni planerat kursavslutning med medhavt fika.

Ta med eget fika på torsdag!

 

 

Frånvarande? Vänta inte med att se i dagboken vad vi har gjort och försök ta igen det du missat.
Det är svårt gå vidare om man saknar kunskaper som nästa moment bygger på.