dagbok februari 2016


Dagboken är för dig som vill förbereda dig inför en lektion, repetera det vi gått igenom eller har missat en lektion. Här ser du vad vi ska göra/har gjort och hittar länkar till aktuella delar av "Lär mig-sidorna" och andra resurser. Vänta inte med att ta igen det du missat! Det är svårt gå vidare om man saknar kunskaper som nästa moment bygger på.

måndag 1 februari

Vi ska gå igenom några lagar och skapa en webbsida om dem. Vi börjar med att skapa webbplatsen (utan brödtext). Sedan går vi igenom en lag i taget och ni skriver egna sammanfattningar på respektive sida i era siter.

 

skapa webbsite "Lagar"

Skapa en mapp i rotmappen och kalla den lagar. Där samlar du allt som som hör till siten "Lagar". (Du behöver inte ställa in en ny rotmapp om du inte vill denna gång, eftersom inga filer automatsparas i denna uppgift och då kan du själv se till att de hamnar rätt när du sparar sidorna.)

Layouten ska styras av en gemensam stilmall och bestå av tre sidor:

 • Personuppgiftslagen
 • Upphovsrättslagen
 • Lagen om elektronisk kommunikation

Alla sidor ska ha en meny med länkar till de andra sidorna samt till portalsidan. På portalsidan lägger du en länk till någon av "lagsidorna".

Ni föredrog att få en färdig skiss, men det är helt okej att göra ett eget utseende till webbsidan. Ladda ner en skiss över hur det kan se ut och en skiss med boxarna utritade. Under den senaste finns det också en del kommentarer som kan vara till hjälp, till exempel ett exempel på hur du kan göra menyn.

Hjälp: Skapa HTML-sida, länkar, skapa en CSS-fil, boxar, positionering med CSS.

 

torsdag 4 februari

Fortsatt arbete med lagarna.

Mer om lagarna hittar du om du följer länkarna i "Lär mig!". Där finns också frågor som kan ge dig idéer om vad du kan ta upp på din sajt.

Upphovsrättslagen
Personuppgiftslagen
Lagen om elektronisk kommunikation

Du får inte kopiera och klistra in text om lagarna, utan måste skriva med egna ord. Du ska också ange källor som visar var du hämtat informationen om du använder dig av annat än dina anteckningar från föreläsningarna.

 

bedömningskriterier "Lagar"

e

Eleven redogör översiktligt för innehållet i lagar och andra bestämmelser som rör publicering på webben samt följer dem i sitt arbete.

c

Eleven redogör utförligt för innehållet i lagar och andra bestämmelser som rör publicering på webben samt följer dem i sitt arbete.

a

Eleven redogör utförligt och nyanserat för innehållet i lagar och andra bestämmelser som rör publicering på webben samt följer dem i sitt arbete.

 

måndag 8 februari

 1. Lägg in en länk från portalsidan till lagsajten om du inte redan gjort det.
 2. Publicera portalsidan och lagsajten.
 3. Testa så att sidorna fungerar på webben.
 4. Gör CSS-repetionsuppgiften. Du hittar en skissen här. Spara html-filen och css-filen i en mapp som du kallar cssovning. Publicera filerna och gör en länk från portalsidan.
 5. Får du tid över använder du den till att skriva färdigt texterna om lagar. Kom ihåg att publicera filen när du gjort ändringar. Hinner du inte göra lagsidorna färdigt gör du det hemma eller på stödpasset på tisdag.

 

På torsdag behöver du Dreamweaver CC (2015) för att det ska fungera! Har du inte uppdaterat redan, se till att göra det omgående!

 


torsdag 11 februari

genomgång: en första titt på bootstrap

För att det ska fungera behöver du CC (2015)! Tänk på att du ska ställa in en separat rotmapp för detta projekt då de automatskapade filerna hamnar i den och de måste följa med när den färdiga sajten flyttas till kundens webbhotell. Om du missar dagens genomgång eller vill repetera kan du läsa på Bootstraps webbsajt: Getting started, CSS samt Components och googla fram guider som Create a responsive website in Dreamweaver CC – Part 1, Part 2 och Part 3 och filmen Build responsive websites in Dreamweaver CC.

 

presentation av uppgiften

Hårteamets sajt skapas i Dreamweaver och ska vara responsiv, så vi använder oss av Bootstrap.

Sajten ska bestå av dessa sidor:

 • Kontakt (index.html)
  Hårteamet
  S Hamngatan 42
  932 33 Skelleftehamn
  (lägg in en karta, läs mer på till exempel https://support.google.com/maps/answer/3544418?hl=sv) För att boka tid 0910-10642
 • Prislista (prislista.html)
  (Priserna ska justeras så innehållet till sidan kommer om någon vecka.)
 • Om salongen (om.html)
  (Texten kommer om någon vecka.)

Företaget vill gärna ha en logotype också. Det spelar ingen roll för dem om hela namnet skrivs på en rad eller om man delar på det och skriver hår på en rad och teamet under.

Sara har skickat fem bilder som ni kan använda till webbsidan. Klicka på bild för bild nedan så den stora bilden laddas och sedan högerklicka och spara ner bilden till din rotmapp. Kom ihåg att justera storleken till lämplig storlek i Photoshop och välja lämplig komprimeringsgrad.
Blomman är salongens fondtapet. Den kanske går använda på något sätt på sajten eller som inspiration vid formgivningen av sidan. Egentligen har ni stor frihet vad gäller designen, men Sara låter hälsa att hon gillar lite enklare sidor.

 

planera

Googla runt på frisörsidor för att samla inspiration. Planera Hårteamets sajt och logo. Använd papper och penna när du tänker. Ta gärna en titt inspirationsbilden (blomtapeten nedan) som Sara skickat.

 

börja bygga sajten

 

måndag 15 februari

K-dag

torsdag 18 februari

snabb repetition

av hur man kan skapa en Bootstrap-sajt i Dreamweaver. För att repetera på egen hand kan du läsa på Bootstraps webbsajt: Getting started, CSS samt Components och googla fram guider som Create a responsive website in Dreamweaver CC – Part 1, Part 2 och Part 3 och filmen Build responsive websites in Dreamweaver CC.

 

infoga bootstrap-komponenter

Infoga-panelen > Bootstrap-komponenter

Läs mer på Bootstraps webbsida under Exempel och Components.

 

klasser

Läs mer på Bootstraps webbsida under CSS.

 

skapa separat stilmall

Fortsättning där vi slutade förra veckan. Gör inte ändringar på CSS-filen som skapas automatiskt i Dreamweaver när du gör en Bootstrap-sajt, utan gör i stället en till stilmall om du vill göra egna ändringar.

 

fortsatt eget arbete med Hårteamets sajt

 


måndag 22 februari

fortsatt arbete med hårteamets sajt

 • Skapa eventuellt en logotype (frivilligt)
 • Skapa alla sidor
 • Lägg in innehåll
 • Ändra i stilmallen (den du gjort) så att utseendet blir som du vill ha det. Använd dig gärna av färger Sara har i fondtapeten hon skickat en bild av.
 • Skriv in (exempelvis i en sidfot) att det är du som gjort sidan ("Denna sida är gjord av Kalle Anka på Guldstadsgymnsiet"). Länka gärna till skolans webbsida och, om du vill, till din mailadress.
 • Lägg in en länk till Hårteamets sajt från din portalsida.

Tips: Bilder att använda till Hårteamets sajt finns att ladda i dagboksinlägget 11 februari.

 

tid över?

Blir du klar med Hårteamets sajt kompletterar/
förbättrar du det du gjort förut. Är du nöjd med allt börjar du planera ett eget webbprojekt som du jobbar på när du får tid över, en "sticksöm".

Om du ser att du inte kommer att hinna färdigt Hårteamets sajt nästa lektion jobbar du hemma samt anmäler dig till att vara med på tisdagens stödpass.

 

torsdag 25 februari

Fortsätt jobba med Hårteamet och eventuella rester. Om du ser att du inte hinner klart på måndag måste du arbeta hemma.

 

 

måndag 29 februari

allt hittills ska vara klart vid lektionens slut!

 • Portalsida med länkar till dina olika webbprojekt. Se dagboken 21-28 januari.
 • Lagar. Se dagboken 1-8 februari. Kontrollera även att alla sidorna är färdigskrivna.
 • Gärna även CSS-repetition. Se dagboken 8 februari.
 • Hårteamet. Se dagboken 11 februari och framåt.
 • Länkar från portalsidan till Lagar, Hårteamet och, om du gjort den, CSS-repetition.

 

 

 

Frånvarande? Vänta inte med att se i dagboken vad vi har gjort och försök ta igen det du missat.
Det är svårt gå vidare om man saknar kunskaper som nästa moment bygger på.