Bia Rask Fotoalbum

SVERIGE

ÅNGERMANLAND

Klicka på en bild om du vill se den större, och klicka igen för att återgå. Sidan ses helst på större skärm (dator) för att bilderna ska visas i rätt ordning. Skrolla ner eller använd genvägarna nedan.

 


Örnsköldsvik

ÖRNSKÖLDSVIK är en av få städer i Sverige som har fått sitt namn efter en privatperson, Per Abraham Örnsköld som var landshöving 1762-1769 (källa: Wikipedia). När vi inte stannat till för att tanka bilen eller äta något på genomfart, är det oftast Paradiset som varit vårt mål. Här finns Sveriges längsta vattenrutschbana som är 180 meter lång. Från badet har jag dock inga bilder - där vill jag få bada.

 

Frans på Prästänget
Linnea och Erik
Ruben, Bror och Frans Bror och Frans
s

 

Sex kilometer söder om Övik finns GENE FORNBY. Här finns en bosättning från järnåldern. 1991 började man bygga upp en rekonstruktion av gården.

 

Gene Fornby Gene Fornby
Gene Fornby
Gene Fornby Gene Fornby

Upp

 


Höga kusten

Kustområdet mellan Övik och Härnösand är backigt, klippigt och oerhört vackert. Tillsammans med Kvarkens skärgård är området ett världsarv där landhöjningen är i fokus. (Kvarken är den smalaste delen av Bottniska viken, mellan Umeå och Vasa.)

 

BÖNHAMN är ett gammalt fiskeläge. Viken skyddas mot hög sjö av några öar. Fiskebodarna står tätt intill varandra, en idag är fler sommargäster och turister än fiskare här.

 

Bönhamn Bönhamn Bönhamn Lovisa Bönhamn Flicka som ville bli fotograferad Johanna
Jonas Räksmörgås Bönhamn Bönhamn Måsar Fika i Bönhamn
Bönhamn Barbro och Rego Bönhamn Bönhamn Bönhamn Daniela

Upp

 

MANNAMINNE är ett kombinerat museum och konstverk. Fram till 1980 var detta en vanlig skogsbacke, men då började Stockholmskonstnären Anders Åberg (1945-2018) och hans fru Barbro bygga Mannanminne tillsammans med konstnärsvänner. Tanken var ett café med och för konst och musik. Projektet växte och består nu av fler än 50 byggnader och massor av insamlade föremål. Här finns bland annat en stavkyrka, ett ungerskt hus, ett byråkratmuseum, ett dragspelsmueseum, ett drakenflygplan, en mammut, en tunnelbanevagn, ett café, ett hotell och en konstverksbutik. Anders och Barbro Åberg drev Mannaminne fram till 2012, då anläggningen överläts till en stiftelse. (Källa: mannaminne.se)

 

Susanne Frans Johanna, Daniela och Jonas
Lovisa, Susanne och Ruben Öppettider
Lovisa agiterar Lovisa, Ruben och en mammut Stavkyrkans vackra hörn

Upp

 

BARSTA är ett gammalt fiskeläge. Här finns idag en liten camping och gästhamn.

 

Barsta Barsta Barsta
Björn och Erika Barsta Barsta
Barsta Anna, Bror och Nanny

Upp

 

Fortsätter du vidare längs vägen från Barsta kommer du till FÄLLVIKSHAMNEN.

 

Fällvikshamnen Fällvikshamnen
Fällvikshamnen Fällvikshamnen
Fällvikshamnen Fällvikshamnen

Upp

 

HÖGA KUSTEN-BRON, eller VEDABRON som den också kallas, är en 1867 meter lång hängbro över Ångermanälven. Bron är en del av E4:an och invigdes 1997. Vid det norra brofästet finns en rastplats med hotell och restaurang, där bilen svänger in som av sig själv. Den är van att få stanna till och njuta av den fina utsikten här.

 

Vedabron Frans och Ruben Vedabron
Erika och Frans Vedabron
Utsikt från rastplatsen Utsikt från rastplatsen

Upp

 

Det finns mycket mer att se på Höga kusten än det som passar in under rubrikerna ovan. Inte minst mitt favorithus som ligger i Häggvik. Jag har ingen aning vad som finns i huset, men tittar lite extra åt det hållet varje gång jag passerar.

 

Hus i Nordingrå
Jonas, Ruben och Björn

Upp

 


Ulvön

ULVÖN ligger i skärgården utanför Höga kusten. Egentligen är det två öar, norra och södra Ulvön. Mellan öarna ligger Ulvösundet, och väl skyddad i sundet ligger hamnen. Sundet är smalt men hela 80 meter djupt. Enklast tar man sig till Ulvön med turbåt från Ullånger eller Docksta, en båtresa som tar en timme och en kvart. Färden går över Sveriges djupaste fjärd, Ullångersfjärden som är 70 meter djup, och förbi Sveriges högsta ö, Mjältön som är 236 meter hög (källa: hoga-kusten.se). Vi åkte från Köpmanholmen, och då tar resan lite längre tid.

Vi var där en riktigt regnig dag och behövde inte trängas. Sommartid kan det annars vara gott om turister här. Det går faktiskt åka hit året runt med båt eller svävare. Ön har 40-50 året runt-boende. Vid vårt besök i öns gamla kyrka, frågade vi kvinnan som guidade hur det fungerar att bo på ön året runt. Hon berättade bland annat om skolbarnens långa resväg till skolan. Båtarna blir som barnens vardagsrum och ofta passar de på både att äta och göra läxor där.

Ulvön är mest känd för surströmming. Idag är surströmmingstillverkningen på ön småskalig, men några olika sorter görs fortfarande här. Det går boka surströmmingsprovning och ibland serveras surströmming på hotellet. Antar att det inte är många svenska hotell som gör det. På ön experimenteras det med surtapas - små godbitar med surströmming i olika konstellationer. Jag hoppas få prova det någon gång. (Källa: ulvon.info)

 

Båtresa ut - Lovisa, Erika och Ruben Gamla kyrkan på Ulvön Gamla kyrkan, Ulvön Hus på Ulvön Ulvön Lars och Siv-Anita Ulvön Ulvön Ulvön Ulvön
Lovisa, Erika, Ruben Barbro och Rego på båten Jonas Gamla kyrkan på Ulvön Ulvön Fönster i nya kyrkan, Ulvön Ulvön Ulvön Ulvön Ulvön Erik
Frans och Jonas Ulvöns gamla kyrka Lovisa och Ruben i gamla kyrkan Gamla kyrkan, Ulvön Ulvön Lovisa Ruben och Erika Lovisa med nyinköpt armband Ruben och Erika Björn

Upp

 

← Sverige: Jämtland

Sverige: Medelpad →