uppgift: tema grunge


bakgrund & syfte

Syftet med uppgiften för er som går första fotokursen är att börja lära känna kameran och öva bildseendet. Och att ha roligt!

Ni som har läst foto ett tag får göra den uppgiften för att ni bett om det. Det är roligt med en fotoutlykt, och man lär sig genom att öva.  :)

kursmål

3. Färdigheter i att fotografera och digitalt behandla, färghantera, redigera och skriva ut eller kopiera bilder.

4. Kunskaper om den fotografiska bildens estetiska uttrycksmedel och hur de används i olika sammanhang och för olika syften.

centralt innehåll

Foto 1:

 • Den fotografiska processen från motivval till publicering.
 • Metoder för idéproduktion, kreativa arbetsprocesser och ett personligt bildspråk.

Foto 2:

 • Den fotografiska bildens estetiska uttrycksmedel och bildkommunikation. Komposition, ljussättning, färglära, färghantering, kontrast och färgton, bildredigering och övrigt bildbearbetning.
 • Omsättning av känslor, tankar, idéer och budskap till personliga fotografiska uttryck inom till exempel konst-, porträtt- och reklamfotografi samt inom bildjournalistik och dokumentärt berättande.

Foto 3:

 • Den fotografiska processen med särskilt fokus på den digitala bilden.

läroboken

 


fotobloggen

Välj ut den bild du är mest nöjd med för varje deluppgift och publicera tillsammans med bildtexter på din fotoblogg.

 

inlägg i fotobloggen

Längsta sida på bilderna till fotobloggen ska vara 1024 pixlar och sparas i JPEG. Bilderna namnges med ditt namn följt av understreck och önskad text, exempel linnea_stilleben.jpg. Du får inte använda å, ä, ö, mellanslag eller konstiga tecken i filnamnet!

 1. Skapa ett nytt inlägg
 2. Skriv uppgiftens namn som rubrik, till exempel 14 Stilleben
 3. Välj aktuell uppgift som "Kategori"
 4. Skriv ditt namn under "Etiketter"
 5. Lägg in bilderna i inlägget
 6. Skriv texten
 7. Välj den bild du vill ska synas på startsidan vid "Ange utvald bild"
 8. Publicera/Uppdatera

 

uppgift

Vi kommer att göra en fotoutflykt. Fotografera flitigt! Du fotografera varje deluppgift flera gånger och väljer i efterhand ut den bild du är mest nöjd med för respektive deluppgift.

Temat är grunge. Man kan översätta det "smutsigt". Tänk så redan när du fotograferar‚ och sedan när du lärt dig mer om bildbehandling, kan du jobba vidare med känslan i bilderna.

 1. Fotografera något rostigt. Det kan vara en rostig detalj eller du kan fylla hela bilden med rostiga strukturer.
 2. Fotografera en bild med tydliga linjer. En linje fungerar ofta bäst om den är lod- eller vågräta eller lutar ordentligt. Nästan raka linker ser ofta ut att vara slarvigt fotograferade.
 3. Fotografera något av glas. Det kan vara ett fönster, en flaska eller detaljer av krossat glas.
 4. Fotografera något stort. Det kan vara en mäktig byggnad, en pampig portal eller en storslagen vy.
 5. Fotografera något kaotiskt. Det finns olika sätt att tolka ord på. Vad lägger du i ordet kaotiskt?
 6. Fotografera ett porträtt. Ett sätt att göra bilden mer spännande är att använda sig av riktat ljus från sidan, till exempel från ett fönster. Gå nära din modell och försök se till att bakgrunden inte tar fokus från personen.
 7. Fotografera en byggnad från insidan. Försök fotografera utan blixt och prova olika vinklar, böj dig ner och flytta dig i sidled etc.
 8. Fotografera något färgstarkt som verkligen syns. Det kan vara en röd cocacola-burk framför en grå sten eller något annat där färgen är viktig. Se till att andra färger inte tar fokus från det du valt att fotografera.
 9. Fotografera en bild som upplevs som hård. Det finns olika sätt att tolka ord på. Vad lägger du i ordet hård?
 10. Fotografera en väg. Vägar kan symbolisera livet, framtiden eller olika val man gör. De kan också helt enkelt vara vägar, eller stigar för den delen. Du får tolka det som du vill, men det ska finnas någon slags väg i bilden.
 11. Fotografera en detalj. Gå riktigt nära och titta efter detaljer. Det kan vara en detalj på en husfasad, ett vackert gångjärn eller kanske ett öra.
 12. Fotografera uppåt. Lyft blicken! Vad ser du? Fota!
 13. Fotografera vad du vill. Denna uppgift är helt fri. Titta dig omkring - uppåt, neråt, se det stora, se det lillla. Det finns alltid motiv för den som vill se.

Du kommer sedan att få välja ut den bild du blev mest nöjd för respektive deluppgift och lämna in. Spara även filerna på kameran och sedan på datorn. Du kommer att behöva dem senare.


bedömningsmatris

Du kommer inte att få enskilt betyg på denna uppgift, utan den ingår i helhetsbedömningen för kursen (du hittar kompletta bedömningskriterier under "om kursen"). Läs ändå igenom matrisen nedan för att, tillsammans med uppgiftsbeskrivningen, få en uppfattning om vad som krävs för olika nivåer.

  e c a
teknik & arbete Du fotograferar bilderna i uppgiften med visst handlag. När du samråder med handledare bedömer du med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

Du fotograferar bilderna i uppgiften med gott handlag. I arbetet experimenterar du med de estetiska uttrycksmedlen.När du samråder med handledare bedömer du med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

Du fotograferar bilderna i uppgiften med mycket gott handlag. I arbetet experimenterar du med de estetiska uttrycksmedlen. När du samråder med handledare bedömer du med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.

bildens kvalitet Bilderna är av tillfredsställande teknisk kvalitet. Bilderna är av god teknisk och tillfredsställande estetisk kvalitet. Bilderna är av jämn och god teknisk och estetisk kvalitet samt har ett personligt uttryck.
bildens budskap

Du använder med viss säkerhet ljussättning, komposition och fotografisk teknik för att åstadkomma visuella effekter.

Du använder med viss säkerhet ljussättning, komposition och fotografisk teknik för att åstadkomma visuella effekter. I arbetet experimenterar du med de estetiska uttrycksmedlen.

Du använder med säkerhet och variation ljussättning, komposition och fotografisk teknik för att åstadkomma visuella effekter. I arbetet experimenterar du med de estetiska uttrycksmedlen.