uppgift: storleksanpassa bild


bakgrund & syfte

Vilken upplösning är bäst? Hur stor är en lagom stor bild? Det beror alldeles på hur du ska använda den. Genom att prova anpassa en bild till några olika användningsområden lär du dig hur man ändrar storlek och upplösning rent praktiskt i Photoshop samtidigt som du får begreppen du behöver för att kunna läsa dig till eller diskutera storlek och upplösning.

kursmål

3. Färdigheter i att fotografera och digitalt behandla, färghantera, redigera och skriva ut eller kopiera bilder.

5. Kunskaper om hur den fotografiska bilden kommunicerar. Kunskaper om bildpublicering för olika syften och genom olika kanaler. Förmåga att använda områdets begrepp.

centralt innehåll

Foto 1:

 • Bildupplösning, dokumentstorlek vid digital bildbehandling [...].

Foto 2:

 • Den digitala bildens grundläggande teknik, dvs. [...] dokumentstorlek, bildupplösning, [...].
 • Den tekniska utrustningens möjligheter och begränsningar. [...] kvalitetskrav för utskrifter och kopiering samt anpassning av bilder för publicering i olika medier.

uppgift

Denna uppgift gör du färdig på lektionen i dag.

Välj en bild som du har fotograferat eller ta en ny om du föredrar det. Det måste vara en fullstor bild, och självklart väljer du en bild som du är nöjd med. Anpassa den för följande användningsområden:


a) tryckt tidskrift

Bilden ska vara utfallande och täcka helsida (stående format) eller helt uppslag (liggande format).

Tidningen trycks i 300 ppi.

En helsida i den aktuella tidningen är 205 mm bred och 280 mm hög. De använder sig av 4 mm utfall ("säkerhetsmarginal"). För en helsida ska bilden alltså vara 209 mm bred (4+205) och 288 mm hög (4+280+4).

För ett uppslag ska bilden vara 418 mm bred (4+205+205+4) och 288 mm hög.

Bilder till helsidor monteras med utfall.

Väljer man att göra ett uppslag ska man tänka på en till sak: Inget väsentligt i bilden bör hamna i mitten eftersom det alltid blir skuggor där och bilden upplevs lite förvrängd pga papperets böjning.

Tänk på att inget väsentligt bör hamna i vecket om bilden täcker hela uppslaget.

Spara bilden som jpeg med så hög kvalitet som möjligt.

b) utskrift

Din bild ska skrivas ut på ett A4 (210 x 297 mm). Liggande eller stående beror på vilken bild du valt. En vanlig skrivare brukar inte kunna skriva ända ut till kanten, så i det här fallet gör du bilden med en vit kant. Hur bred avgör du själv, men bild + ram ska alltså tillsammans precis passa ett A4.

Vilken upplösning man väljer för skrivare beror på kvaliteten på skrivaren och papperet, men 100-150 ppi brukar vara lämplig upplösning på bilden. En högre upplösning gör sällan utskriften bättre, utan bara filen större.

Spara bilden som jpeg med så hög kvalitet som möjligt.

c) webb

Tidigare sa man att webbilder ska ha upplösningen 72 ppi. Numera har knappast någon så låg upplösning på sin skärm. 100 ppi är nog mer realistiskt, men olika skärmar har olika upplösning. Egentligen spelar det ingen roll vilken upplösning du anger för bilden om den ska användas för webben. Det är bara antalet pixlar som har betydelse. En pixel i bilden motsvarar en pixel på skärmen. En lagom stor bild är bekväm att se på, inte för liten och inte för stor. Man brukar vilja undvika att betraktaren tvingas skrolla för att se hela bilden. Du får göra en egen bedömning av vad som är lämpligt.

Spara bilden som jpeg. Välj en lämplig kompromiss mellan filstorlek och bildkvalitet. Prova dig fram, men kom ihåg att spara originalbilden i så hög kvalitet som möjligt eftersom det inte går återställa kvalitet som man förlorat i komprimeringen.


redovisning

Denna uppgift mailas till lärarna istället för att publiceras på bloggen då bara en av deluppgifterna passar på webben. Märk bilderna med DittNamn_11A.jpg, DittNamn_11B.jpg och så vidare. Inlämning i slutet av lektionen.

inlägg i fotobloggen

Längsta sida på bilderna till fotobloggen ska vara 1024 pixlar och sparas i JPEG. Bilderna namnges med ditt namn följt av understreck och önskad text, exempel linnea_stilleben.jpg. Du får inte använda å, ä, ö, mellanslag eller konstiga tecken i filnamnet!

 1. Skapa ett nytt inlägg
 2. Skriv uppgiftens namn som rubrik, till exempel 14 Stilleben
 3. Välj aktuell uppgift som "Kategori"
 4. Skriv ditt namn under "Etiketter"
 5. Lägg in bilderna i inlägget
 6. Skriv texten
 7. Välj den bild du vill ska synas på startsidan vid "Ange utvald bild"
 8. Publicera/Uppdatera

 


bedömningsmatris

Du kommer inte att få enskilt betyg på denna uppgift, utan den ingår i helhetsbedömningen för kursen.

e c a
E-nivå når du om dina bilder går att använda för sina respektive användningsområden och du kan förklara översiktligt varför du gjort som du gjort. På C-nivå krävs god teknisk och tillfredsställande estetisk kvalitet och att du kan förklara utförligt vad du gjort och berätta varför.

A-nivå kräver genomgående god kvalitet och att du kan motivera dina val utförligt och nyanserat.