uppgift: självporträtt med självutlösare


bakgrund & syfte

Självutlösaren använder man dels när man själv vill vara med på bild och dels när man inte vill riskera att kameran skakar till när man själv trycker in avtryckaren. Denna uppgift får du dels för att du ska ha provat ta ett självporträtt med självutlösaren och dels för att du ska ha en bild du tagit av dig själv till fotomontaget vi ska göra sedan.

uppgift

Med självutlösare ska du ta ett självporträtt av dig själv. Se till att kameran står stadigt med hjälp av stativ eller att du ställt den på ett bord eller liknande.

Det är svårt att hitta av exakt när man fotar med självutlösare. Det kan vara idé att inte beskära proträttet så hårt i sökaren denna gång och istället finjustera beskärningen i bildbehandlingsprogram senare.

Ljussätt och komponera bilden på ett sätt som passar dig. Det är helt okej att använda rekvisita eller tänka annorlunda. Kan du senare, i samband med fotomontaget, motivera dina val får du göra som du vill.

Bilden ska sedan användas i ett fotomontage tillsammans med en av de texturer du fotat tidigare. Du kan med fördel komplettera med fler bilder också som passar ett fotomontage om dig. Fota och ta med dem också i så fall.

Se till att du har bilden med bilderna du vill använda i din dator till lektionen, men du behöver inte lämna in dem före lektionen. Du kommer däremot att lämna in och publicera ditt färdiga montage.


fotoblogg

Publicera bilden på din fotoblogg och skriv en kommentar om arbetet med fotograferingen.

inlägg i fotobloggen

Längsta sida på bilderna till fotobloggen ska vara 1024 pixlar och sparas i JPEG. Bilderna namnges med ditt namn följt av understreck och önskad text, exempel linnea_stilleben.jpg. Du får inte använda å, ä, ö, mellanslag eller konstiga tecken i filnamnet!

  1. Skapa ett nytt inlägg
  2. Skriv uppgiftens namn som rubrik, till exempel 14 Stilleben
  3. Välj aktuell uppgift som "Kategori"
  4. Skriv ditt namn under "Etiketter"
  5. Lägg in bilderna i inlägget
  6. Skriv texten
  7. Välj den bild du vill ska synas på startsidan vid "Ange utvald bild"
  8. Publicera/Uppdatera