Bia Rask Fotokurs

REDIGERING

REDIGERING

Det finns mängder av redigeringsprogram. Här nämner vi några. Ännu fler är sätten att redigera bilder. Det är mycket jobb att skriva guider om hur man gör, så du får helt enkelt vara med på genomgångarna. Men det finns många som faktiskt tagit sig tid att hjälpa dig med olika guider om hur man gör. Hur många som helst, typ. Ett axplock hittar du i länklistan nedan. Vill du veta mer, googla.

 


Programvaror

Det finns många bra och mindre bra redigeringsprogram. Jag har inte alls koll på alla, men här är några som vi har använt i kurser på skolan.

Redigeringsprogram du betalar för

Adobe Photoshop är ett mycket kompetent bildredigeringsprogram. Här kan du göra det mesta. Många möjligheter innebär dock också en högre inlärningströskel.

Adobe Lightroom har inte fullt så många funktioner som Photoshop, men är lättare komma igång med och snabbare att arbeta i. Många använder Lightroom som förstahandsval, och går vidare i Photoshop i de få bilderna som kräver fler verktyg för att få så man vill. Lightroom innehåller också verktyg för att få ordning på bildarkivet.

Adobe Bridge är inte ett bildredigeringsprogram, men jag vill ändå nämna det som ett bra komplement till Photoshop för att få ordning på bildfilerna. (Använder du Lightroom kan du organisera bilderna där.)

Gratis redigeringsprogram

GIMP är ett gratis alternativ till Photoshop. Programmet är avancerat med många användbara verktyg. Det tar dock ett tag att lära sig behärska det.

Darktable är ett gratis alternativ till Lightroom.

Pixlr är ett webb-baserat redigeringsverktyg. Du hittar programmet på pixlr.com och kan välja mellan en enklare och en mer avanderat variant. Programmet är relativt lätt att förstå sig på.

Appar till mobilen

Snapseed är en kompetent app när du vill redigera dina mobilbilder. Den tar en stund att lära sig, men är rolig att arbeta med.

VSCOcam har bra redigeringsmöjligheter och många härliga filter. En del filter får man betala för, andra är gratis.

Upp

 


Länkar om redigering

Photoshop & Camera Raw

Lightroom

Övrigt

Googla eller sök efter kurser på Youtube. Det finns hur mycket som helst att lära av.

Upp

 


Lathund lightroom

Detta är inte en komplett text som ersätter din närvaro på genomgångarna, utan en liten lathund som kan hjälpa dig att komma ihåg sådant vi går igenom.

Importera och välj bild

 1. Öppna Lightroom
 2. Gå till Bibliotek-modulen
 3. Importera
 4. Klicka dig fram till önskad mapp
 5. Markera önskad mapp eller önskade bilder
 6. Importer
 7. Välj den eller de bilder du vill granska eller arbeta med. SKIFT-klicka för att välja två bilder och alla bilder däremellan. CMD/CTRL-klicka för att välja bilder utan att bilderna mellan kommer med.
  • Med mellanslagstangenten får du upp en bild i större format. Klickar du en gång till zoomar du in. Med mustangenten navigerar du runt i en inzoomad bild.
  • Har du flera bilder markerade kan du byta bild med piltangenterna.
  • Trycker du F ser du en bild i helskärm. Med flera bilder markerade kan du navigera mellan dessa med piltangenterna.
 8. Betygsätt gärna dina bilder när du granskar dem så är det enklare att välja sedan. Det kan du till exempel göra genom att markera en bild och med siffrorna på tangentbordet ge ett betyg mellan 1 och 5. 0 tar bort betyget igen.
 9. När den bild du vill arbeta med är vald går du till Framkalla-panelen.

 

Profil

Många, kanske de flesta, ställer in färgerna med verktygen som finns under Grundläggande i högra panelen i Lightroom. En del föredrar dock att använda någon av profilerna som finns under Kamerakalibrering > Profil som utgångsläge. Om du vill använda dessa, prova olika profiler och se vilken skillnad det gör och vilken du föredrar till den aktuella bilden.

 

Grundläggande

Ofta fungerar det att använda verktygen uppifrån och ner, men hoppa över det man inte vill använda. Nämner några:

Pipetten kan du använda för att hitta vitbalansen om det finns en neutral grå yta i bilden (t.ex. ett gråkort).

Klarhet ger en softat look om man drar reglaget till vänster och en "tuffare" look till höger. Skarven mellan två ytor med olika färg eller ljusstyrka förstärks. Ökad klarhet (höger) tillsammans med minskad mättnad används ofta på bilder av män för att ge en lite hårdare look.

Mättnad gör bilderna starkare (höger) eller svagare (vänster).

Lyster fungerar på ett liknande sätt, men här förstärks de mindre färgstarka färgerna mest. Lyster har även ett skydd för hudtoner, så att människor inte ska bli röda som kokta kräftor om man ökar färgmättnaden.

Om man vill förstärka färgerna i en bild blir resultatet oftast bäst om man kombinerar de båda verktygen Mättnad och Lyster.

 

Svartvitt

Du kan göra bilder svartvita på tre olika sätt:

 

Beskärning

Använd verktyget med en streckad rektangel mellan histogrammet och panelen Grundläggande på högra sidan. Dra upp en ruta med musknappen intryckt och tryck Enter.

 

Räta upp sneda bilder

Välj Beskärningsverktyget. Håll det utanför det markerade området (hela bilden eller det område du dragit upp med beskärningsverktyget) så en böjd linje med en pil i vardera ände visas. Håll in vänster musknapp och dra bilden runt som du vill.

 

Räta upp perspektiv

Gå till panelen Objektivkorrigeringar. Du kan prova om du får ett bra resultat med någon av knapparna under fliken Grundläggande > Upright eller gå till fliken Manuell och använda reglagen där för att räta upp bilden.

 

Vinjettering

Ibland gör man kanterna mörkare (eller ljusare) för att rama in bilden och styra uppmärksamheten mot mitten.

 

Exportera redigerade bilder

I Lightroom gör du inte ändringar på originalfilen, utan ger instruktioner hur bilden ska se ut efter att du exporterat den. Du kan alltså inte hoppa över detta steg om du vill kunna använda bilden som du redigerat.

 1. Gå till Bibliotek-modulen
 2. Tryck på Exportera (till vänster)
 3. Välj var du vill att de färdiga bilderna ska hamna (till exempel kan du välja att exportera till Samma mapp som originalfoto men Placera i undermapp som du ger ett lämpligt namn)
 4. Namnge fil > Bocka för Ändra namn till: Eget namn - Sekvens. Vid Egen text: skriver du DittNamn_VadDetÄrFörBild (exempel: linnea_stilleben). Välj Startnummer. Tänk på att filnamnet inte får innehålla å, ä, ö, konstiga tecken eller mellanslag för du visas inte bilden i alla webbläsare.
 5. Under Filinställningar väljer du
  • Bildformat: JPEG
  • Kvalitet: enligt önskemål
   • ca 80 brukar bli bra om filstorleken saknar betydelse
   • ner mot 50 brukar passa om bilden ska användas på webben
   • enda gången det är värt ta 100 är om du vill fortsätta arbeta med jgeg-filen i ett senare skede
  • Färgrymd: sRGB (eller ev annan, se färgrymder)
 6. Ange storlek på bild ställs in utifrån hur bilden ska användas.
  • Lämnar du rutan framför Anpassa tom får du bildens originalstorlek, vilket är bra om du vill använda bilden i större format
  • Till fotobloggen kryssar du för Anpassa och väljer Lång kant 1024 pixlar
  • Upplösningen spelar ingen roll om bilden ska användas till webben, annars väljer du den du önskar.
 7. Bocka för Utdataskärpa och välj önskade inställningar om du vill att Lightroom ska lägga på extra skärpa på bilden vid eporten
 8. Under Metadata avgör du vilken information som ska följa med bilden (t.ex. copyright- och kontaktinformation, kamerainställningar mm)
 9. Exportera

 

Upp

 

Förslag på övningar