Bia Rask Fotokurs

REDIGERING

PANORAMA

Ordet panorama betyder vidsträckt utsikt. Ibland är en vy så storslagen att du inte kan fånga den i en bild. Då kan du ta flera bilder och sätta samman dem till en.

 


Fotografering

Motiv som gör sig bra som panoramabild är ofta horisontella vyer, men även annat kan funka.

Ställ in allt manuellt (skärpa, vitbalans, exponering, iso) så att bilderna exponeras likadant och liknar varandra i färg och skärpa. Exponera efter den ljusast delen av det du ska fota. Fota med fördel i raw eftersom det ger större möjligheter till efterbearbetning av bilden.

Fota flera bilder med stående kamera. Bilderna ska överlappa varandra ordentligt, ungefär en halv bilds överlapp (minst en tredjedel).

Använd helst stativ, men det fungerar även handhållet. Fotar du med stativ, kontrollera att stativet står rakt så att horisonten blir rak när kameran roterar. Fotograferar du handhållet ställer du dig stadigt vänd mot mitten av bilden. Håll armbågarna mot kroppen för extra stadga. Rotera sedan kroppen utan att flytta fötterna när du fotograferar.

Tänk på att du kommer att behöva beskära bort en hel del, särskilt om du fotar handhållet, så ta till lite extra när du fotograferar. Se exemplen nedan. Den övre bilden är sammanfogad med inställningen sfärisk. Då behöver man inte beskära bort så mycket. Raka linjer blir dock böjda. Lägg särskilt märke till plattraderna på marken.

Panorama med sfärisk inställing.

Den nedre bilden är sammanfogad med inställningen perspektiv. Linjerna blir betydligt rakare, men man får ta bort väldigt mycket upp- och nertill. Kalkylera alltså med det när du fotograferar bilder med raka liggande eller diagonala linjer.

Panorama med perspektiv-inställing.

 

Titta igenom bilderna och se så de verkar vara skarpa och rätt exponerade innan du lämnar platsen.

OBS! Ibland lyckas inte programvarorna sammanfoga bilderna. Det kan vara en god idé att ta några serier på en gång om inte den första lyckas.

Upp

 


Redigering

För att sätta ihop bilderna till ett panorama kan du till exempel använda Lightroom eller Photoshop. I Lightroom gör du så här:

1. Markera bilderna som ska användas.

Markera bilderna som ska användas.

2. Foto > Fotosammanfogning > Panorama
En förhandsvisning skapas. Prova om Sfärisk, Cylindrisk eller Perspektiv blir bäst. Det beror på motivet vad som passar bäst.
 
(Ibland får programmet problem att sammanfoga bilderna till med någon eller alla varianter. Prova fler inställningar om du får felmeddelande.)

Välj önskade inställningar.

 

3. Om du vill kan du bocka för Beskär automatiskt. Eller så gör du det manuellt senare. (Det går ändra beskärningen när du redigerar bilden även om du valt Beskär automatiskt.)

4. Sammanfoga och vänta medan panoramat skapas. Det tar lång tid. Se till att du har mycket plats på datorn för det här momentet!

5. Gå till Framkalla och gör vad du vill i övrigt med bilden.

Gör önskade bearbetningar.

Upp

 


 
 

Förslag på övningar