fota i mörker

Att fotografera är att måla med ljus. Det behövs ljus för att fotografera, men finns det lite ljus att arbeta med blir ofta bilder tagna i mörker väldigt stämningsfulla. Ofta tror man dock att det var mörkare än det egentligen var när man ser på bilden. De bästa mörkerbilderna tas sällan när det är mörkt, utan när det mörknar.

Som vanligt finns det olika åsikter om hur man ska göra. Du får prova dig fram och ta vara på det som passar ditt sätt att fotografera och din utrustning.


inställningar

iso

Ett högt ISO-tal (exempelvis 1600) ger möjlighet att använda kortare slutartider och gör det kanske till och med möjligt att fota på frihand (beroende på ljus och optik). Samtidigt finns det risk att bilderna blir brusiga med högt ISO-tal. Det är väldigt individuellt mellan olika kameramodeller, så prova dig fram hur högt ISO-tal du kan acceptera med din kamera.

Om du fotar med stativ och motivet står stilla kan du med fördel välja ett lågt ISO-tal (exempelvis 100) för att få hög kvalitet på bilden.

Bilderna tog jag utan stativ, så jag valde största möjliga bländare (f/1,8) och höjde ISO till 400 för att kunna hålla kameran tillräckligt stilla under exponeringen (vänstra bilden 1/25 sekund och högra bilden 1/100 sekund).


bländare

I första hand låter du önskat skärpedjup avgöra vilken bländare du använder, men fotograferar du utan stativ kan du tvingas välja en stor bländare för att hålla ner exponeringstiden så du klarar av att hålla kameran stilla. Vill du fånga rörelser kan önskad slutartid få styra bländarvalet.

slutartid

Prova dig fram! Titta på vad ljusmätaren visar, men det är troligt att du kommer att vilja göra justeringar för att få rätt känsla i bilden. Kamerans automatik strävar efter att få bilden "normalmörk", men när vi fotar i mörker vill vi ofta större mörka partier än normalt. Därför kan det vara bra att ställa in kameran så att den tror sig underexponera bilden. Kameran vet ju inte hur vi vill ha det.

Fotar du rörliga motiv kan slutartiden vara viktigare än bländaren. Prova gärna fota bilar som kör förbi med en lång slutartid och se effekten från lamporna!

Får du chans att fotografera fyrverkerier, prova fota sådana med mycket långa tider när du har chansen. Det kan visa sig att du hinner få med flera raketer på en och samma bild.

manuell skärpa

Det är ofta en fördel att använda manuell skärpa när du fotograferar i mörker. Dels kan kameran ha svårt att ställa skärpanm i mörker, och dels ställs skärpan normalt när du trycker ner avtryckaren halvvägs. Det kan bli problem om du använder självutlösare eller fjärrutlösare.


vitbalans

Det är alltid bra att fota i raw så man har möjlighet att justera vitbalansen i efterhand. När du fotar i mörker är det ännu mer värdefullt att kunna göra det i efterhand, så jag rekommenderar verkligen raw när det mörknar. OM du trots det fotar i jpeg kan det vara bra att tänka på automatisk vitbalans inte alltid är så lyckat vid mörkerfoto då bilderna har en tendens att bli väldigt orangeröda. Inställningarna för glödlampsljus eller lysrör kan fungera. Prova dig fram!


använd stativ

Har man möjlighet är ofta stativ att föredra när man fotograferar i mörker. Då har man möjlighet att använda längre slutartider och lägre ISO-tal.

Tänk på att slå av bildstabiliseringen (på era kameror en liten knapp på sidan av objektivet) när du fotograferar med stativ.

fjärrkontroll och självutlösare

Har du en fjärrutlösare/fjärrkontroll är den utmärkt att använda i sådana här sammanhang. Det lilla kameran rör sig när du trycker på avtryckaren kan annars skapa oskärpa i bilden när du fotograferar med långa slutartider. Har du ingen sådan fungerar självutlösaren bra. Den gör att exponeringen fördröjs en stund efter att man tryckt på avtryckaren. Risken för skakning minskas. Knappen för självutlösaren kan ha en symbol som liknar ett tidtagarur. Titta i kamerans bruksanvisning om du inte hittar den eller förstår hur du ska använda den.

ströljus

Det finns en risk att det kommer in ljus via sökaren när du inte har ögat "i vägen". Blir det problem får du täcka den. Ofta finns det ett okularlock fäst på kameraremmen som man kan använda, men det är lite pillrigt eftersom man måste ta bort ögonmusslan. Är det något som lyser mot sökaren kan det hjälpa att skugga med handen (men håll inte direkt mot sökaren, för då ökar risken för skakningsoskärpa).


batterier

För oss norrlänningar är mörkerfoto ofta synonymt med vinter. Om det är kallt ute håller batterierna dåligt. Har du flera batterier, förvara de du inte använder för tillfället i innerfickan så de håller sig varma.

Kameran är inte känslig för kyla (förutom att batterierna inte håller laddningen så länge), men däremot är den känslig för fukt. Om du tar in en kall kamera i en varm byggnad är det stor risk för kondens. Ett enkelt sätt att skydda kameran är att lägga ner den i kameraväskan medan du är ute och sedan låta den ligga kvar i den minst en halvtimme efter att du kommit in. Då värms den upp saktare och risken för blir mycket mindre.