hålla kameran

För att kunna hålla kameran stadigt finns det några tips:

Om du står upp, tryck armbågarna mot kroppen, håll kameran med ena handen (med avtryckarfingret på avtryckaren) och stöd objektivet med den andra handen. Då minskar du vibrationerna vilket leder till skarpare bilder.

Använder du dig av en lång slutartid bör du försöka hitta en vägg, stolpe eller annat att stödja kameran mot.

Om du ska fota en barn eller av annan anledning behöver komma längre ner går du ner på knä. Sätt ena knät i backen och stöd ena armbåden på det andra.

Om du ska fota sådant som är nära marken lägger du dig ner på mage och fördelar kroppsvikten jämt på armbågarna.

Tryck ned avtryckaren sakta istället för snabbt. Allra bäst är det att rulla med fingret över avtryckaren från baksidan till framsidan.

håll i ordentligt!

Tänk på att kamerautrustning är känslig! Den tål inte att tappas.

Bär du kameran i handen, gör en ögla av nackbandet och lägg runt armleden för säkerhets skull.

Akta dig för att bära tunga kameror genom att hänga nackremmen runt nacken. Du ska absolut använda remmen som säkerhetsåtgärd när du fotograferar och tillfälligt kan du ha den hängande där för att kunna släppa kameran och få händerna fria, men bär den inte så under längre stunder. Använd en rejäl kameraväska eller ännu hellre kameraryggsäck!

Tänk också på hur du lägger ifrån dig kameran. Att låta kameraremmen hänga ner från ett bord är att be om att få kameran förstörd. Det är jättelätt hänt att någon kommer åt remmen av misstag och så åker kameran i backen. Se till att ytan du lägger kamera och annan utrustning är stadig och inte går stöta till av misstag.