Bia Rask Fotokurs

KAMERAN

FOKUSERING

Ordet fokusera kan betyda "bryta ljusstrålar mot en punkt" eller "sätta i centrum för uppmärksamheten". Det är precis det det handlar om. Båda delarna. Genom att välja vad du fokuserar på, kan du välja vad betraktaren ska se.

 


Skärpa på ögonen

Att fokusera är detsamma som att ställa in skärpan. Om ditt motiv har ögon brukar det vara bäst att ställa skärpan på dem så de blir skarpast i bilden. Är ögonen suddiga brukar bilden betraktas som suddig.

Porträtt ska normalt ha skärpan på ögonen

Inställningar

På sidan av de flesta objektiv sitter det en liten knapp där du kan välja mellan autofokus (AF) och manuell fokusering (MF). Vill du fokusera själv finns det en fokusring, en del av objektivet, som du kan vrida på för att ställa skärpan. (På zoomobjektiv zoomar du på en del av objektivet och ställer skärpan på en annan.)

Man brukar också kunna välja mellan olika autofokusmetoder. Leta efter en knapp märkt AF eller liknande och välj metod med värderatten. Några exempel:

One Shot passar bra till motiv som står stilla. När du trycker ner avtryckaren halvvägs fokuserar den och låser sedan inställningen. Du kan komponera om bilden efter att fokus har låst.

AI Servo följer med rörliga motiv och justerar skärpan om motivet rör sig.

AI Focus innebär att kameran växlar automatiskt mellan fast och rörlig autofokus. Om ett stillastående motiv börjar röra på sig, byter kameran från One Shot till Al Servo. Utifrån vad jag har hört, anser de flesta att AI Focus fungerar sämre än de andra två alternativen.

Läs i brukanvisningen vad som gäller din kamera!

 

Moderna kameror kan ofta känna av var i bilden det finns ett öga och ställa skärpan efter det, men de är inga tankeläsare. Ofta är det bra att rikta sökaren så att vald fokuspunkt hamnar på det öga eller den punkt du vill ska vara skarpast, trycka ner avtryckaren halvvägs och sedan komponera bilden som du vill ha den. När du trycker in avtryckaren halvvägs ställer kameran nämligen skärpan på det som ligger vid fokuspunkten du valt.

Symbol för att ändra fokuspunkt

Vill du byta fokuspunkt läser du i bruksanvisningen för just din kamera hur man gör. På Canon finns det en knapp vars symbol består av fem punkter placerade sin ett plus. Trycker man in den kan man välja mellan automatiskt och manuellt val av fokuspunkt genom att vrida på värderatten. Vill du välja en annan fokuspunkt än den i mitten använder du piltangenterna. Har du touchskärm kan du klicka på önskad fokuspunkt direkt på skärmen.

Upp