fokusering


Att fokusera är detsamma som att ställa in skärpan. Om ditt motiv har ögon brukar det vara bäst att ställa skärpan på dem så de blir skarpast i bilden. Är ögonen suddiga brukar bilden betraktas som suddig.

Porträtt ska normalt ha skärpan på ögonen

På sidan av de flesta objektiv sitter det en liten knapp där du kan välja mellan autofokus (AF) och manuell fokusering (MF). Vill du fokusera själv finns det en fokusring, en del av objektivet, som du kan vrida på för att ställa skärpan. (På zoomobjektiv zoomar du på en del av objektivet och ställer skärpan på en annan.)

Man brukar också kunna välja mellan olika autofokusmetoder. Leta efter en knapp märkt AF eller liknande och välj metod med värderatten. Det kan till exempel finnas autofokusmetoder som One Shot och AI Servo. One Shot passar bra till motiv som står stilla. Detta är den vanligaste inställningen. AI Servo följer med rörliga motiv och justerar skärpan om motivet rör sig så länga avtryckaren halvvägs nedtryckt. Läs i brukanvisningen vad som gäller din kamera!

Väljer du autofokus kan det vara idé att rikta sökaren så den fokuspunkt du valt hamnar mot modellens ögon, trycka ner avtryckaren halvvägs och sedan komponera bilden som du vill ha den. När du trycker in avtryckaren halvvägs ställer kameran skärpan på det som ligger vid vald fokuspunkt.

Symbol för att ändra fokuspunkt

Vill du byta fokuspunkt läser du i bruksanvisningen för just din kamera hur man gör. På Canon finns det en knapp vars symbol består av fem punkter placerade sin ett plus. Trycker man in den kan man välja mellan automatiskt och manuellt val av fokuspunkt genom att vrida på värderatten. Vill du välja en annan fokuspunkt än den i mitten använder du piltangenterna.