färgers budskap


Olika färger ger oss olika associationer. Du måste dock vara medveten om att det finns individuella, och framför allt finns det kulturella, skillnader i hur vi uppfattar dem.

Röd ruta Rött är en mycket aktiv och livlig färg. Den är varm, positiv och passionerad, men samtidigt som det är kärlekens färg står den för fara och ilska och säger "Stopp!".

Vinröd ruta Vinrött står för styrka, elegans, rikedom, raffinemang, ledarskap och mognad. Det är en färg som signalerar att något är dyrbart.

Rosa ruta Rosa står för kärlek, romantik, mildhet, ljuvlighet, vänskap och medkänsla. Man klär ofta små flickor i rosa.

Lila ruta Lila har traditionellt använts i kungliga och andliga sammanhang. Färgen står för mystik, magi, visdom, oberoende, upplysning, värdighet, rikedom, överdåd, kreativitet, styrka, ädelhet, lyx och ambition.

Blå ruta Blått har positiva associationer i de flesta kulturer och används mycket i affärslivet. Färgen signalerar sanning, stabilitet, förtroende, konservatism, makt och myndighet. Färgen andas trygghet och används ofta i uniformer. Samtidigt som det är en kall och avståndstagande färg står den för fred, harmoni, uppriktighet, tillit, tro, himmel och intelligens.

Blågrön ruta Blågrönt anses vara en läkande, angenäm och skyddande färg som även står för dyrbarhet och rikedom.

Grön ruta Grönt kommunicerar lugn, harmoni, natur, miljö, tillväxt, hälsa och läkande. Färgen kopplas till sjukvård men också till militärer och jakt. Det är ungdomens färg men med det följer också inte lika smickarande bristen på erfarenhet. Grönt står också för tur, hopp och framgång. Ljusa gröna färger anses fruktiga, syrliga, uppfriskande och får oss att tänka på våren.

Gul ruta Gult är en varm och positiv färg, men inte lika aktiv som den röda. Gult är solsken, sommar, ungdom, optimism, glädje, lycka, energi och värme men också feghet, instabilitet och symbolen för varning. Det är en kraftig kulör som kommer nära i bilden.

Orange ruta Orange är även det en varningens färg. Samtidigt står färgen för energi, värme, solsken, tropikerna, höst och skörd.

Beige ruta Beige är en jordnära, klassisk, neutral, varm, mild och melankolisk färg.

Brun ruta Brunt anses vara stabilt, pålitligt, tillgängligt, maskulint, bekvämt, tåligt, enkelt, vänligt, naturligt och organiskt.

Om svart, vitt och grått är färger eller inte tvistar de lärde. En rimlig slutsats skulle kunna vara att de inte är kulörer, men däremot nyanser. De finns inte i färgcirkeln, men om man drar ner mättnaden blir det grått och om man gör färgen riktigt ljus eller mörk blir det vitt respektive svart. De bildar tillsammans gråskalan. Hur som helst sänder de budskap precis som kulörerna.

Vit ruta Vitt är oskuldens och renhetens färg. Vitt kan vara fest och glädje, men en del förknippar också färgen med sorg.

Svart ruta Svart står för död, ondska, uppror, styrka och tyngd. Svart är samtidigt en elegant färg som även kopplas till fest och kulturella företeelser.

Grå ruta Grått anses neutralt, klassiskt, praktiskt, kallt, tidlöst, gemensamt, stillhet och kvalitet.