ansiktsform


För att lättare avgöra din kunds ansiktsform kan det vara bra att dra bak håret med ett hårband, men ofta är det så tydligt att du ser formen bra ändå.

Bilderna nedan är bara exempel. Din kund behöver inte likna exemplet. Det som är viktigt är proportionerna. Hur upplevs ansiktet när du tittar på det?

Använd sunt förnuft när du bedömer en kunds ansiktsform. Om en kund till exempel bara har en aning avlångt ansikte behöver hen inte ta råden nedan på så stort allvar. Det är ofta bara vackert att framhäva sina personliga drag. Men om kunden upplever att ansiktet är för avlångt är råden bra att ta till sig.

Några av ansiktsformerna har fått några råd om glasögon. Lite inte blint på råden, då det är så mycket mer som påverkar vad som passar bäst, till exempel näsans och ögonbrynens form.

Ansiktform

Frisyrer

Annat att tänka på

ovalt

Det mesta som passar din stil och din hårkvalitet är bra. Det finns egentligen inga undvik för denna ansiktform, så länge man behåller känslan av ett ovalt ansikte.

Sträva efter att behålla formen.

De flesta glasögonbågar passar, så våga gärna prova olika modeller.

Undvik: Alltför stora glasögonbågar som sticker utanför ansiktet.

avlångt

Frisyren får gärna vara platt på huvudet så den inte ger extra höjd. På sidorna däremot vill man gärna ha volym som breddar. Lockar och vågor är bra eftersom de breddar. Lugg liksom kort page ger en breddande linje. En kort page med mycket volym breddar ansiktet.

Om du vill ha långt hår, välj en uppklippt och gärna lockig frisyr med mycket volym på sidorna.

Undvik: Höjd på hjässan ger ett ännu längre ansikte. Undvik att låta håret hänga in mot ansiktet och göra det ännu smalare.

Stora glasögonbågar brukar bli fina på ett avlångt ansikte. Låter du dem sticka ut lite utanför ansiktet kan det ge en breddande effekt. Fyrkantiga bågar eller pilotbågar brukar sitta snyggt.

Undvik: Undvik små glasögon.

Djupa urringningar och sprund bör också undvikas eftersom de förstärker den långsmala känslan. Det gäller även långa hängande sjalar och långa, smala örhängen.

diamantformat

Frisyrer som ligger platt på huvudets högsta punkt, men med mer fyllighet i höjd med pannan och upp mot högsta punkten är bra. Sidbena är bättre än mittbena. Lugg med mycket volym är bra. Även nedanför öronen är det bra med volym, gärna en uppklippt nederkant som fönas eller lockas. I höjd med öronen bör håret däremot ligga relativt platt. Flikar som som blåses mot kinderna brukar fungera bra.

Har du långt hår är en snygg variant att tuopera håret överst på sidorna av huvudet (inte upptill) och locka topparna. Då får du volym i höjd med pannan och nedtill, medan håret ligger mer slätt i höjd med kinderna.

Undvik: Volym i höjd med kinderna.

Stora hängande örhängen är ofta fint till det diamantformade ansiktet.

Ofta sitter glasögonbågar med lite tunnare bågar fint på denna ansiktsform då de kan hjälpa till att mjuka upp kindbenen. Prova även fjärilsformade eller kattögonformade glasögon som kan bli snygga då de ger bredd åt pannan.

runt

Frisyren bör vara hög på hjässan och plattare vid sidorna.

Vill man ha lugg bör den var kort och luftig, gärna i sidbena eller assymetriskt klippt. Glesa luggar är bra. Att dra bort håret från pannan blir också snyggt.

Långa frisyrer brukar bli bra, liksom korta uppklippta frisyrer med volymen uppe på hjässan.

Halvlångt hår bör vara uppklippt och fönas mot ansiktet.

Väljer du page bör den nå till hakspetsen eller längre.

Vågor eller mjukt fall brukar harmoniera bra mot det runda ansiktet. Lockarna får gärna komma längre ner så de inte bygger ut för mycket på sidorna.

Undvik: Spikrakt hår riskerar att ge för stor kontrast mot ett runt ansikte. Inte heller alltför lockigt hår blir så bra, då glorian av lockar förstärker ansiktets runda form. Undvik också en rak lugg som breddar ansiktet.

V-ringningar, sprund och djupare u-ringningar ger en förlängande linje som passar bra. Samma sak med längre halsband och scarfar som får hänga löst.

Målet är att få ansiktet att uppfattas som längre och smalare och samtidigt minska den runda känslan. Rektangulära glasögon, gärna med uppåtgående vinklar, brukar bli bra. Bredden ska vara lagom (för breda glasögon breddar och är de för smala ser det ut som om de inte räcker till vilket också kan ge en illusion av bredare ansikte).

Undvik: Höga halsringningar pch polokragar får ansiktet att se ännu rundare ut.

Stora runda glasögon och örhängen förstärker den runda formen genom att upprepa den.

hjärtformat

Uppklippta frisyrer är bra, i synnerhet tillsammans med en bena som låter håret falla snett över pannan. Rufsiga frisyrer med mycket volym brukar bli bra.

Luggen kan vara luftig och fyllig eller assymetrisk. Det passar bra att välja en sned bena och låta en del av pannan synas, så att en illusion av en smalare panna skapas. Låt gärna håret dölja det bredare partiet vid tinningarna.

Håret kan gärna vara käklångt eller längre. Det bör vara fylligt i höjd med käken. Man kan gärna locka topparna.

Undvik: Kort, rak lugg som breddar pannan. Håret bör inte vara för fylligt över det breda partiet vid huvudets rundning.

Använd gärna stora örhängen som balanserar upp den breda pannan.

Flera olika modeller kan passa personer med hjärtformat ansikte - såväl kantiga som ovala och runda former kan funka. Även tunnare eller ramlösa glasögonbågar brukar bli fint.

Undvik: Glasögon med rakt, tydligt markerat övre parti som gör pannan onödigt bred. Alltför breda och markerade skalmar kan också göra att pannan ser onödigt bred ut.

Var obeservant när det gäller v-ringningar. Ofta sitter det riktigt fint, men om pannan upplevs för bred kan v-ringningen förstärka detta.

fyrkantigt

Höjd på hjässan ger ett längre ansikte. Höjden är lättast att åstadkomma i ett uppklippt permanentat eller fönat hår. Uppklippt hår och mjuka permanenter är bra också för att de mjukar upp linjerna. Likaså rufsigt och busigt hår.

Luggen bör vara i sidbena eller assymetriskt klippt. Om pannan inte är för bred kan man även välja att dra bort håret från pannan.

Hår som är längre än till öronen kan gärna fönas in mot käkparti och kinder.

Undvik: Undvik för yviga korta frisysrer som ger ansiktet mycket bredd. Rakt avklippt page i höjd med käken eller hakspetsen gör ansiktet ännu mer fyrkantigt. Om sidorna är mer kvadratiska än rektangulära måste man undvika vidd på sidorna. Om du touperar håret upptill, se till att formen inte blir så fyrkantig utan mjuk.

V-ringningar, sprund och djupare u-ringningar ger en förlängande linje som passar bra. Samma sak med längre halsband och scarfar som får hänga löst.

Fyrkantiga ansikten passar ofta i ovala och rundade glasögonbågar som mjukar upp och skapar kurvor. Bågarna kan vara lite rundare nedtill.

Undvik: Glasögonbågar som är fyrkantiga och har en rak nederkant förstärker den fyrkantiga looken.

Höga halsringningar pch polokragar får ansiktet att se ännu fyrkantigare ut.

päronformat

Välj en frisyr som har volym upptill och ligger slätare nedtill. Dra bort håret från pannan eller välj en fluffig lugg. Vid pannan är det bra med mycket voylm.

Långa frisyrer brukar vara bra. Är håret uppklippt kan du gärna föna in toppar mot käkpartiet.

Undvik: Slickade frisyrer är inte bra till det päronformade ansiktet. Inte heller frisyrer med mycket bredd i höjd med hakan.

Många glasögonbågar hjälper till att bredda ögonpartiet och därför passar många med päronformat ansikte ofta bra i glasögon. Välj gärna bågar där övre delen är markerad. Skalmarna får gärna vara placerade högt upp på bågen.

Undvik: Höga halsringningar pch polokragar får ansiktet att se ännu rundare ut.