accent-, bas- & övriga färger


"Har hon den där gula dräkten igen?" kan man höra människor säga redan andra gången personen i fråga bär den, även om snittet är aldrig så klassiskt. Det hör man inte (eller i alla fall ytterst sällan) om en marinblå eller mörkgrå dräkt. Hade det varit scarfen som var gul hade det förmodligen varit mer accepterat att använda den igen. Scarfen är "pricken över i:et" och får gärna synas. Den är en accent. Dräkten är ett basplagg. Accenter får gärna vara färgstarka. Basplagg bör vara mer diskreta.

Hur många färger ur varje kategori man har varierar beroende på vilka typer av färger man passar i. En färg som är relativt diskret på en person ("övrig färg") kan också klassas som accentfärg på en annan som inte klarar av lika starka färger.


basfärger

Basplaggen bildar stommen i din garderob. De är dina viktigaste plagg som du ska kunna bära år efter år och kunna kombinera med många olika plagg. De bör därför vara i färger som inte är så trendkänsliga och som går att kombinera med många andra färger. De får inte dra till sig så mycket uppmärksamhet att andra minns dem. Man ska inte ledsna på dem själv så snabbt. Färgerna som uppfyller detta kallas basfärger.

Basfärgerna kan bli lite tråkiga om man bara bär sådana, men genom att kombinera dessa med en top, sjal eller annat i en roligare färg kan man vara välklädd i många olika situationer utan att behöva köpa - och förvara - så många plagg. Då den färggladare detaljen är det andra kommer att minnas känns hela outfiten ny när man kommer med ett tillbehör i en annan färg men samma basplagg nästa dag.

Här nedan ser du några exempel som skulle kunna vara basfärger i en färgkarta. Du hjälper din kund att hitta de som bäst fungerar som basfärger bland hans/hennes färger. Hur många basfärger din kund får att varierar utifrån vilka färger som passar personen i fråga.

Exempel på basfärger

accentfärger

För att variera din garderob kombinerar du basfärgerna med andra färger i din färgkarta. En del av färgerna, accentfärgerna, kan verkligen lyfta din outfit, men samtidigt brukar de dra ögonen till sig och riskerar att bli ihågkomna. Det kan därför vara klokt att inte köpa en dyr dräkt i en accentfärg, utan hellre välja accentfärger till toppar, accessoarer etc och modeplagg som används under en begränsad tid.

Accentfärger är de färger som sticker ut mest i färgkartan. Några exempel kan vara färgerna nedan. Somrar och höstar, som inte klarar av så klara färger, kan ha accentfärger som är lite mer dämpade än vårarnas och vintrarnas accentfärger.

Exempel på accentfärger

övriga färger

De färger som varken är utpräglade bas- eller accentfärger (de som "blir över") kallar vi "övriga färger". De är inte så kraftiga att de sticker ut, men inte heller så klassiska och lätta att kombinera med andra färger att de placerats bland basfärgerna. Köp gärna modeplagg som du vill kunna använda lite oftare i dessa färger. De är tillräckligt diskreta för att det ska fungera bära plaggen flera gånger, men inte lika lätta att kombinera med andra färger som basfärgerna är.

Exempel på övriga färger